Op het Suikerfeest wordt een gast weggegroet - maar de inzet blijft

24-05-2020 Gezond Redactie

In actie op een bezorgdag; foto's: Zafer en Willy Heikamp


SCHIEDAM – Als je actief vast, smaakt het feest des te beter. Dat is de ervaring van de jongeren van Zafer, de jongerenvereniging van moskee Yildiz in Nieuwland.

Vandaag is het Suikerfeest, de dag dat het vasten van de ramadan stopt en het leven gevierd wordt.

In de gemeenschap rond de moskee wordt uitgekeken dat niemand tekort komt om het Suikerfeest te vieren. Zafer deed dat de afgelopen weken ook door in samenwerking met Dock en onvermoeibare weldoener Willy Heikamp, voedselpakketten en maaltijden samen te stellen en rond te brengen in Schiedam.

Yusuf Tuncer, vicevoorzitter van Zafer, heeft gericht gezocht naar mensen die een beroep wilden doen op de maaltijden. “We wilden de bewoners laten zien dat we in zulke moeilijke tijden klaar staan voor iedereen. We geloven dat dit ook een positief effect zal hebben op de moraal van mensen.” In eerste instantie kwamen er weinig aanvragen binnen. “Misschien was het te hoogdrempelig.” Dock en Willy Heikamp hadden wel de namen en adressen van mensen die met zeer bescheiden middelen rond moeten komen; de twee organisaties en Heikamp kwamen in contact via de politieke inzet van Tuncer. “We hebben onze krachten gebundeld en hebben de hele maand op dinsdag en donderdag maaltijden rondgebracht.”

Dat werkt stopt in ieder geval dezer dagen, want nu wordt er gefeest. En dat gaat des te beter als je weet dat je in de weken daarvoor niet slechts niets hebt gedaan. Het feest heeft in deze Coronatijd natuurlijk wel wat aan glans ingeboet. Tuncer: “Normaal gesproken komen wij met de gemeenschap bijeen voor het gebed en daarna feliciteren wij elkaar. Nu wordt het alleen onze eigen familie(s) bezoeken. We komen niet bijeen.”

Juist de ontmoeting met elkaar is de kern van het Suikerfeest, dus dat lukt voor een deel toch goed, en voor een ander deel niet. “We hebben (samen met het bestuur van de moskee en de andere afdelingen) felicitaties verstuurd naar al onze leden en gevraagd om tijdens het feest rekening te houden met de huidige omstandigheden.”

Na het Suikerfeest – ‘als we ramadan als een gast beschouwen, dan moet je het Suikerfeest zien als het weggroeten van een belangrijke gast’- wil Zafer door met de dienst aan de Schiedamse samenleving en vooral de mensen die een beetje bijstand goed kunnen gebruiken. “Voor de ramadan hadden we willekeurige donateurs, tijdens de ramadan deed het restaurant op het Dakpark Rotterdam en een andere stichting dit en na de ramadan gaat restaurant Semazen in Schiedam ons van eten voorzien. Wij blijven de maaltijden bezorgen, zolang de donaties/maaltijden blijven komen”, aldus Tuncer.Gerelateerd