Ontwikkeling Corona nog niet zo gunstig als gehoopt

10-11-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Het loopt vandaag met de Coronabesmettingen in Schiedam zoals gisteren al een beetje aangekondigd. Uit de nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het optimistische beeld dat toen uit de cijfers naar voren kwam, gunstig werd vertekend door het weekend. De realiteit blijkt zorgelijker.

Werden er gisteren geen ziekenhuisopnames gemeld, vandaag stelt het RIVM dat er zes Schiedammers en Schiedamsen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hoogstwaarschijnlijk is het verschil tussen gisteren en vandaag niet zo groot en gaat het hier om een weekendeffect: de ziekenhuisopnames in het weekend zijn niet doorgegeven omdat de mensen die dit doen van het weekend genoten.

Toch is er ook reden voor optimisme. Met 38 nieuwe besmettingen is de nieuwe aanwas weliswaar groter dan gisteren (toen er 32 werden gemeld) maar nog altijd flink lager dan vorige week, toen het aantal gemelde dagelijkse infecties varieerde tussen de 46 en 89.

En een gelukkig feit is dat er vandaag geen overledenen worden gemeld.

Vanavond staat er weer een presentatie van het kabinet gepland, met mogelijk nieuwe Coronamaatregelen. Vorige week was er sprake van nieuwe beperkingen in bewegingsvrijheid op regionaal niveau, met name daar waar de ontwikkeling van de besmetting ongunstig verloopt. De Rijnmondregio werd daarbij steeds genoemd. Het blijft de vraag of de recente ontwikkelingen door het kabinet voldoende geacht worden om extra maatregelen nu te vermijden.

In heel Nederland daalt het aantal vastgestelde besmettingen vandaag flink verder. Het RIVM meldt 4695 positieve tests, veertien minder dan gisteren - maar ook speelt mogelijk nog een weekendeffect.

Het beeld is anders bij de ziekenhuisopnames. Afgelopen 24 uur werden er volgens de cijfers 258 mensen voor behandeling opgenomen, tegen 177 gisteren. Ook dit kan toe te schrijven zijn aan het 'inhalen' van een weekendachterstand.

Er werden 39 mensen opgenomen op de Intensive Care, gisteren werden er veertig opnames gemeld, zondag 36. Er werden 98 overledenen gemeld, tegen veertig gisteren en 44 zondag. Het totaal aantal overlijdensgevallen ten gevolge van het Coronavirus ligt in Nederland nu op 8.141.Gerelateerd