Nog geen slapers in sporthal Groenoord

29-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Alles is nog zeer rustig in sporthal Groenoord. Vannacht slapen er geen dak- en thuislozen. Maar mochten die zich de komende dagen aandienen, dan is de sporthal in gereedheid gebracht als noodopvang.

In Coronatijden slaapt er in principe niemand op straat, zo stelde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In samenwerking met organisaties voor dak- en thuislozen stelde het een richtlijn vast. Voorop staat daarin dat er voor dak- en thuislozen in de nacht een slaapplek in hun regio moet zijn.

Tegelijkertijd betekent het devies van anderhalve meter afstand houden dat er minder mensen terecht kunnen in De Elementen in Vlaardingen. Die locatie op Groot Vettenoord is voor de drie Waterwegsteden de opvangplek voor dak- en thuislozen; Vlaardingen verzorgt dat namens de drie.

Om de tijdelijke bewoners ver genoeg uit elkaar te houden om besmetting met het Coronavirus uit te kunnen sluiten, was er extra capaciteit nodig. Dat werd een sporthal in de Westwijk in Vlaardingen. Die loopt nu langzaam maar zeker vol, reden voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om Schiedam te vragen een nieuwe opvangplek te organiseren.

Dat werd sporthal Groenoord, in beheer bij Optisport. Daar is de afgelopen dagen gewerkt aan de inrichting van slaapplekken en anderszins. Volgens een gemeentelijk woordvoerder is er plaats voor vijftien mensen, met optie op meer. Vanaf vandaag is die gereed.

Maar de toeloop is nog niet dusdanig dat de opvangcapaciteit vanavond en vannacht al ingezet wordt.Gerelateerd