Nieuwe inzameling Cabo Verde & Friends na eerste succes

14-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Het is Cabo Verde & Friends gelukt om in tien dagen vierduizend euro op te halen. Naomi de Lange uit Schiedam is een van die vrienden van Kaapverdië; zij voerde de geldinzamelingsactie in haar stad en verre omstreken.

De Lange verbleef op Kaapverdië toen de Coronacrisis in volle omvang uitbarstte. Zij was er vier maanden geweest en kon nog net een vlucht terug naar Nederland nemen, een repatriëringsvlucht georganiseerd door de overheid. Ze besloot zich in te zetten om de gevolgen van de crisis rond Corona voor met name de armste inwoners van de eilandengroep te beperken. Zie dit eerdere artikel.

De vierduizend euro die zij en haar internationale vriendengroep zich voornamen bij elkaar te brengen, waren er binnen zes dagen, vertelt De Lange nu. "Gemotiveerd door dit enorme succes is de actie verlengd en is het doel verhoogd." Nog eens vierduizend euro ophalen was hun nieuwe doel met de crowdfunding. 

Het geld dat al binnenkwam werd gestoken in honderddertig overlevingspakketten. Die zijn verspreid op het eiland São Vicente. Nog eens honderdtwintig pakketten gingen er naar het buureiland Santo Antão. "De pakketten zijn samengesteld door voedseldeskundigen en bevatten onder meer: rijst, suiker, zout, uien, melk, pasta, bonen, wasmiddel- en poeder en zeep", aldus de Schiedamse. "Deze eerste levering is naar families gegaan met chronische zieken, ouderen en mensen die een dagloon hadden, maar nu zonder werk zitten." Voor de verspreiding benut Cabo Verde & Friends de netwerken van het Rode Kruis en vah het ministerie van Volksgezondheid en van lokale organisaties. Daaronder Djunta Mon ('de handen ineen'). Zo is het contact met de inwoners van de wijken en de daar actieve vrijwilligers verzekerd.

"Momenteel missen we nog ongeveer drieduizend euro om ons nieuwe doel te bereiken", aldus De Lange (links op de foto van het drietal hieronder). De teller staat momenteel op 5145 (4000 + 1145) euro. Donaties zijn dus welkom, via deze link: https://wemakeit.com/projects/cabo-verde-friends?locale=en.

Bekijk de foto'sGerelateerd