Nieuwbouw Frankeland logistieke opgave

29-01-2020 Gezond Redactie

Janet Snoeijen legt de buren het hoe en waarom van de bouwplannen uit


SCHIEDAM - De nieuwbouw van Frankeland wordt een logistieke opgave van jewelste. Want de bouw van 62 woningen bij het zorgcentrum vergt ook veel aanpassingen aan het bestaande onderkomen aan de Liduinastraat.

De Frankelandgroep kocht afgelopen jaar de terreinen en opstallen van Kalfsbeek, aan de Nieuwe Haven. Daarbij werd de overdrachtsdatum 1 februari volgend jaar afgesproken. De eerste plannen en schetsen werden vanavond aan omwonenden gepresenteerd in de kapel van het zorgcentrum. Enkele tientallen buren kwamen even langs - en hadden vooral één zaak die hen van het hart moest: parkeren.

De Liduinastraat en omliggende straten is de eerste straat met gratis parkeren, vanuit het centrum bekeken. Dat zorgt voor een hoge parkeerdruk, waar het personeel van Frankeland nog zo het een en ander aan toevoegt. De buren waren benieuwd hoe dat na realiseren van de uitbreiding van het zorgcentrum moet.

De vertegenwoordigers van Frankeland en de architecten van het bureau Kokon uit Rotterdam, dat voor het ontwerp van de bouw tekent, konden die buren geruststellen: in de uitbreiding komen dertig parkeerplaatsen, in een ondergrondse parkeergarage, met ingang aan de Nieuwe Haven. De bewoners van de nieuwbouw worden geacht geen auto meer te hebben; die dertig plaatsen zijn dus geheel en al beschikbaar voor bezoek en personeel.

In de 52 eenpersoons en tien tweepersoons woningen wil Frankeland zijn bewoners met somatische klachten onderbrengen, dus mensen met moeilijkheden in het bewegen. Dat betekent ook een interne verschuiving van functies. In het oudere deel van het complex zullen psycho-somatische bewoners, zeg maar dementerende mensen. Sowieso zal Frankeland naar verhouding meer demente bewoners opnemen dan somatische, want dat is waar de stad om vraagt, aldus directeur Ben de Koning.

De uitbreiding betekent ook extra werk voor grofweg honderd personeelsleden. Frankeland zit momenteel - door veranderde regelgeving - wat ruim in het personeel, dus heeft een deel van die extra mensen al in huis.

De komst van extra bewoners, grofweg een uitbreiding met eenderde, betekent ook dat een grotere keuken nodig is, meer ruimte voor fysiotherapie, een grotere eetzaal. Terwijl tijdens de bouw ook gewoon gekookt en bewogen moet worden. Dat zorgt nog voor de grootste hoofdbrekers voor de architecten, zo legt Janet Snoeijen van Kokon uit. De keuken in de nieuwe constellatie zal gevormd worden door de bestaande keuken, met aansluitend in de nieuwbouw extra keukencapaciteit.

De nieuwbouw zal ook betekenen dat de hoofdingang van het complex wordt verplaatst, zo kondigde Pepita Breugem namens de zorginstelling aan. De huidige belangrijkste toegang komt dan wel heel decentraal te liggen en wordt daarom in de huidige plannen opgeschoven naar het midden van het gebouw, bekeken vanaf de voorkant, vanaf de Liduinastraat. Daar is momenteel een winkeltje en bieb gevestigd. Die verandering kost wat kantoorruimte in de gang, die wordt opgeofferd aan een ruimere centrale ruimte, en een minder 'gangerige' indeling.

Breugem schat in dat het nieuwe complex begin 2024 in gebruik kan worden genomen - ook al zou eind 2023 ook nog kunnen, als alles meezit. Voor het inrichten en aanpassen wordt daarna zeker ook nog een jaar uitgetrokken.

Bekijk de foto's



Gerelateerd