Categorieën

Service

Net Niet Genoeg wint de Anne-Marie: ‘Fantastisch!’

Net Niet Genoeg wint de Anne-Marie: ‘Fantastisch!’
Gezond

Net Niet Genoeg wint de Anne-Marie: ‘Fantastisch!’

  • Kor Kegel
  • 14-12-2022
  • Gezond
Net Niet Genoeg wint de Anne-Marie: ‘Fantastisch!’

Net Niet Genoeg krijgt de prijs uit handen van Anne-Marie van der Linden - hieronder de oncologie-afdeling van het ziekenhuis en Meredia; foto's: Hester Blankestijn


SCHIEDAM - Ze waren in jubelstemming en tegelijk ronduit ontroerd. De vrijwilligers van Stichting Net Niet Genoeg slaakten juichkreten, toen de juryvoorzitter vanmiddag bekendmaakte dat Net Niet Genoeg de winnaar was van de Anne-Marie van der Lindenprijs. De stichting is gewaardeerd met 15.000 euro, het grootste deel van het beschikbare prijzengeld van 25.000 euro.

De twee andere genomineerden, Stichting Meredia en het oncologiecentrum van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, gingen elk met 5000 euro naar huis. “Jullie zijn niet voor niets genomineerd,” zei juryvoorzitter Anne-Marie van der Linden.

De prijsuitreiking vond plaats in de feestelijke setting van de ontvangstruimte (de voormalige aula) van het Stedelijk Museum Schiedam. De drie genomineerde organisaties waren alle stevig vertegenwoordigd en dat zorgde voor een leuke drukte en vooral, na de bekendmaking van de uitslag, voor een zaal vol blije gezichten. Iedereen verliet na de champagne en lekkere hapjes blij het museum.

Afwezig was degene die de Anne-Marie van der Lindenprijs heeft ingesteld, Chris Oomen, voormalig bestuurder van DSW Zorgverzekeraar. Hij stelde de prijs in bij het afscheid van Anne-Marie als bestuurder van de Frankelandgroep in 2015 uit waardering voor haar tomeloze inzet om de zorg naar een hoger plan te tillen. Chris Oomen was vanmiddag met zware griep thuis gebleven.

Stichting Net Niet Genoeg bestaat in 2023 tien jaar. Schiedam behoort tot de tien armste gemeenten van Nederland waar het gaat om het gemiddelde inkomen van de inwoners. Als sociaal warenhuis wil Net Niet Genoeg een bijdrage leveren aan het terugdringen van de armoede. Om het jubileum te vieren wil de stichting voor de hele doelgroep een leuk dagje uit organiseren, of naar familiepark Drievliet in Den Haag of naar lokale gebouwen die te maken hebben met de Schiedame jenevergeschiedenis. Daarvoor zou de stichting het prijzengeld graag inzetten. “Wat kunnen we met de prijs veel mensen blij maken”, verzuchtten de woordvoersters van Net Niet Genoeg. “Blijdschap is zo belangrijk in deze moeilijke tijden!”

Stichting Meredia had dit jaar het project ‘Ik woon in de buurt’. In een boekje tekende Meredia de ervaringen en verhalen op van nieuwe Schiedammers en de vrijwilligers van Meredia die de nieuwkomers wegwijs maken in hun veranderde woonomgeving.

Nieuwe Schiedammers zijn kwetsbaar, constateert Meredia. Bij hun integratie lopen ze tegen dezelfde problemen op. Ze moeten niet alleen een nieuwe taal leren en wennen aan een nieuwe omgeving en gewoontes, maar ook hun weg zien te vinden in een nieuwe samenleving. Met het project ‘Ik woon in de buurt’ willen de vrijwilligers van Meredia de recent aangekomen gezinnen op weg helpen.

De stichting zou de medewerkers aan het project graag een leuke attentie aanbieden. De gedachten gaan uit naar een theatervoorstelling op zaterdag 10 december, wanneer Anne Rats haar stuk ‘Oorlog’ zal uitvoeren. En dan houdt Meredia zelfs geld over van de Anne-Marie van der Lindenprijs. Wat gaat de stichting daarmee doen? “We kunnen nu voortbestaan”, zei woordvoerster Rita van der Eijk-Lamein. “We kunnen gelukkig onze vaste lasten weer betalen.”

De oncologieverpleegkundigen van het ziekenhuis in Schiedam streven ernaar om hun immunotherapie thuis bij de patiënten toe te dienen. Ze willen dichter bij de leefomgeving van de patiënten actief zijn: de juiste zorg op de juiste plek. Behalve dat de patiënten dan niet meer naar het ziekenhuis hoeven af te reizen, vergroot het mobiel zijn waarschijnlijk het werkplezier van de verpleegkundigen – en zo’n neveneffect is in tijden van ernstige werkbelasting niet verkeerd. De afdeling oncologie wil er in januari beginnen met het thuis toedienen van pembrolizumab en nivolumab en als het twee dagen in de week goed verloopt, willen de verpleegkundigen het uitbreiden met het thuis toedienen van daratumumab en trastuzumab. Zo raken de verschillende specialismen erbij betrokken. Als de kinderziektes uitgebannen zijn, wil de afdeling het project uitrollen naar meer oncologische en hematologische patiënten. Het ziekenhuis wil er zelf 35.000 euro in steken en is blij met de bijdrage van de AMvdL-prijs.