Narcissen

28-01-2018 Gezond Han van der Horst

COLUMN - Januari loopt op zijn eind maar het duurt toch tot medio volgende week voor we de nieuwe maand mogen begroeten. Maart of april is het nog van je lang zal ze leven niet. Toch bloeien op het kruispunt van de Burgemeester van Haarenlaan en de Piersonstraat bij de tramhalte volop de narcissen.

Ik zag het zwanenpaar in de nabije vijver ook al een beetje verliefd doen. Daarna namen ze afstand van elkaar. Zou heibel deze hernieuwing van hun huwelijksgeloftes zijn opgevolgd? Ik nam een kijkje en volgens mij was meneer of mevrouw – dat kun je bij die beesten zo moeilijk zien – bezig een plek te inspecteren op geschiktheid voor de bouw van een nest.

“De natuur is in de war”, zeggen ze dan.

Volgens mij is de natuur helemaal niet in de war. Dat zouden ze wel willen, de aanhangers van Thierry Baudet en andere klimaatveranderingontkenners (klimaatsceptici is teveel eer). De meteorologische winter begint later en eindigt eerder. Dat wordt steeds zichtbaarder. Ik moest denken aan wat mijn toenmalige collega Oebele Bruinsma mij meer dan twintig jaar geleden al zei. “Natuurlijk verandert het klimaat. Termieten kunnen niet tegen te lage temperaturen en ze worden elk jaar noordelijker in Europa gevonden.” Hoe kwam Oebele daarbij? Hij had een proefschrift over termieten geschreven. Van hem leerde ik ook dat deze insecten net als koeien op grote schaal methaangas produceren waar het ook warmer van wordt.

Hoe dan ook, het Schiedamse klimaat begint steeds meer te lijken op dat van pakweg Bordeaux. De boel warmt zeker op. Dat bewijzen die narcissen en de speelse zwanen van Nieuwland.Gerelateerd