Naar aanleiding van die tent

22-03-2020 Gezond Han van der Horst


COLUMN - De laatste dagen denk ik veel aan het verleden. Dat komt misschien omdat het zo’n gevaarlijke tijd is. We hebben tot nog toe aan nachtmerries geen gebrek gehad maar daar kwam geen tent in voor waar triage kan worden verricht, het proces waar wordt bepaald wie kans maakt om te overleven. Er staat nu zo’n tent bij het Vlietland Ziekenhuis.

Vrijdagavond zong André van Duin in De Wereld Draait door een Nederlandse vertaling van La Bohème, het chanson dat door Charles Aznavour wereldberoemd is gemaakt. Zowel Matthijs van Nieuwkerk als zijn sidekick Marc Marie Huijbrechts vochten tegen de tranen. Opnieuw zag Nederland dat er in André van Duijn heel wat meer zit dan een jofele komiek met een Rotterdamse manier van doen. La Bohème gaat over een verloren jeugd en een verloren liefde. Dat is precies de stemming waarin we met zijn allen raken nu de dood zo onverwachts door de straten sluipt en een ongewilde aanraking fataal kan zijn.

Ik dacht aan een nog vroeger verleden. Ik dacht eraan hoe we met zes klassen tegelijk zaten te schateren in de stoffige gymzaal van de Thomasschool aan de Warande waar ook onze Sint Jozefschool gebruik van moest maken. De broeder scharrelde eerst wel tien minuten onhandig met de geluidsprojector. Daarna kwam hij: George Formby.

Ik weet zeker dat André van Duijn de films van George Formby ook kent. Hij heeft er net als ik de leeftijd voor. En hij heeft gegarandeerd van deze grote voorganger met zijn gekke bekken en zijn banjo het nodige geleerd. Volksjongen uit Wigan inspireert volksjongen uit Rotterdam.

Wij zagen in die gymzaal It is in the air. Dat is een film uit 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. George Formby gaat bij de luchtbescherming want het was toen al duidelijk dat in een noodsituatie de bommenwerper de gevaarlijkste bedreiging vormde voor de burgerbevolking. Hij kwam onverhoeds en er was alleen ontkomen aan als je goed was voorbereid en gedisciplineerd de veiligheidsvoorschriften opvolgde.

Net als nu. Alleen wordt de rol van de bommenwerper nu gespeeld door een virus Daarom wil ik It is in the Air met u delen. Op hoop van zegen.Gerelateerd