Categorieën

Service

Milieudefensie: lachgas om te huilen

Milieudefensie: lachgas om te huilen
Gezond

Milieudefensie: lachgas om te huilen

  • Redactie
  • 13-08-2019
  • Gezond
Milieudefensie: lachgas om te huilen

SCHIEDAM - Milieudefensie waarschuwt voor de negatieve gevolgen van lachgas voor het milieu.

Het gas, dat vooral door jongeren wordt gebruikt voor een snelle kick, is volgens de milieuorganisatie 250 keer schadelijker voor het klimaat dan CO2.

In een berekening gemaakt door Milieudefensie komt naar voren dat een ballon lachgas net zo schadelijk is voor het milieu als het verbranden van een liter benzine of diesel. Hierbij staat een liter gelijk aan vijftien kilometer autorijden. “Lachgas is om te huilen voor het klimaat”, zegt Bram van Liere van Milieudefensie.  

“Veel festivalgangers zijn bijvoorbeeld goed bezig door de trein te nemen of vegetarisch te eten”, zegt Van Liere. “Jammer dat lachgaspatronen dan roet in het eten gooien.” Volgens hem neemt een gebruiker al snel vijf ballonnen lachgas op een festival. “Milieudefensie denkt dat heel veel mensen niet eens weten dat lachgas ons klimaat aantast."

Eerder werd bekend dat lachgas schadelijk is voor de gezondheid en maandag maakte Veilig Verkeer Nederland (VVN) bekend dat het meer aandacht gaat vragen voor lachgas in het verkeer. Uit nieuwe cijfers blijkt dat verkeersongelukken door lachgas steeds vaker voorkomen. Dit jaar zijn dat er al 960 geweest, aldus VVN.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat onderdeel is van het UMC Utrecht, liet eind juli weten dat het aantal meldingen van gezondheidsklachten door het gebruik van lachgas bij personen van dertien jaar en ouder snel toeneemt. In 2015 werden er dertien gemeld, vorig jaar 54 en in de eerste helft van dit jaar alleen al 67. Veelvoorkomende klachten zijn misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kwamen er ook meldingen binnen over pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst.

Gebruik van lachgas is niet illiegaal en de patronen zijn eenvoudig verkrijgbaar. Het lachgas wordt ingenomen via een ballon, omdat lippen bevriezen wanneer het gas direct wordt geïnhaleerd. Door het lachgas langzaam in en uit te ademen ontstaat een roes bij de gebruiker. 

In juni stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dat hij de verkoop van lachgas snel aan banden wil leggen. De gemeente Schiedam heeft, aldus een woordvoerder, geen plannen om zich te mengen in de verkoop en het gebruik van lachgas. Ook in Schiedam wordt veelvuldig lachgas gebruikt, zie dit artikel.