Midden-Delfland eerste Bijzonder Provinciaal Landschap

15-11-2017 Gezond Redactie

SCHIPLUIDEN - Midden-Delfland is als eerste gebied in Nederland aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. Sinds 1 januari hebben provincies te mogelijkheid om deze status toe te kennen aan een gebied met uitzonderlijke waarden.

"Ik ben hartstikke trots op deze dikverdiende status waarvoor wij ons samen met de gemeente Midden-Delfland en andere organisaties hebben ingezet. Het is bovendien een bekroning van ons jubileumjaar", aldus Koos Karssen, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging.

Op 1 januari werd de wet Natuurbescherming ingevoerd. De gemeente Midden-Delfland diende in maart de aanvraag in bij de provincie Zuid-Holland om tot provinciaal landschap te worden betiteld. Dat deed de gemeente samen met gebiedsorganisaties, waaronder Vockestaert en Natuurmonumenten. Stientje van Veldhoven, sinds kort staatssecretaris maar toen nog D66-kamerlid, en Groen Links-kamerlid Rik Grashoff, waren daarbij als ‘fans’ van Midden-Delfland ‘van het eerste uur’. Ook vanuit omliggende steden kwam steun voor de aanvraag, van Delft en Rotterdam tot Den Haag, Lansingerland, Maassluis, Pijnacker-Nootdorp, westland, Vlaardingen en Schiedam.

De status, die gisteren is toegewezen, betekent een belangrijk duurzame stempel voor Midden-Delfland, een oer-Hollands open en groen polderlandschap in het meest verstedelijkte deel van Nederland. Ooit had het gebied de beschermde status van Rijksbufferzone. Het nu verleende predicaat Bijzonder Provinciaal Landschap is vooral een steun in de rug gezien de steeds verder oprukkende steden en de dreigende aanleg van grootschalige infrastructuur. Gedeputeerde Han Weber spreekt van een ‘stadslandschap’ dat de stedelijke druk moet weerstaan in het belang van de groene ruimte. De gedeputeerd komt morgen naar Schipluiden om de toekenning van de status te vieren bij Hoeve Ackerdijk.
 Gerelateerd