Met één druk spreek je met de behoeftelijn

27-10-2020 Gezond Redactie

Stolk (links) en Wigmans (geheel rechts) in de onlangs verbouwde winkel van Stichting J&S aan de Groenelaan; foto: Louise Melchers


SCHIEDAM - Stichting J&S Projecten gaat 'kastjes met knop' plaatsen bij senioren in de Gorzen. Na een druk op de knop door de bejaarde neemt J&S contact met hem of haar op. 

"In april dit jaar hebben wij vanwege de Covid-19 uitbraak voor senioren de behoefte-telefoon opgezet. Wellicht heb je het voorbij zien komen op het NOS-journaal. Het doel was om eenzame en hulpbehoevende senioren te bereiken die vanwege de maatregelen dagelijkse taken niet meer goed konden uitvoeren. Vanwege het succes hebben we besloten een nieuw experiment op te zetten in verband met de tweede uitbraak om te kijken of wij de drempel voor deze hulpbehoevende doelgroep nog meer kunnen verlagen", melden Martin Stolk en Mieke Wigmans van Stichting J&S Projecten uit Schiedam-Zuid. 

"Als aanvulling op de behoeftetelefoon hebben wij in samenwerking met Scamander nu de behoefte-lijn ontwikkeld. Een fysiek en losstaand kastje met een grote drukknop dat bij senioren thuis komt te staan. Wanneer senioren op de knop drukken, komt bij Stichting J&S een melding binnen en nemen wij (zonder dat senioren ons hoeven te bereiken) contact op om te vragen waar wij mee kunnen helpen", zo licht Stolk toe. Wigmans voegt eraan toe: "Momenteel zijn wij met hulpbehoevende senioren het experiment gestart om te kijken waar de behoeftes liggen en hoe wij hierin kunnen voorzien. Het doel is niet alleen om de eenzaamheid en dagelijkse problematiek bij de senioren te verlagen maar ook om het project straks op grote schaal in heel Nederland te kunnen toepassen."

Vrijdag 30 oktober aanstaande is de officiële lancering en wordt het project geopend door wethouder Patricia van Aaken. Zij zal het eerste kastje digitaal overhandigen aan de eerste senior die het gaat gebruiken. De twee stuwende krachten achter J&S: "We hopen hierna nog veel meer senioren blij te kunnen maken met dit kastje."Gerelateerd