Categorieën

Service

Maak de binnenstad klimaatbestendig: graaf grachten

Maak de binnenstad klimaatbestendig: graaf grachten
Wonen

Maak de binnenstad klimaatbestendig: graaf grachten

  • Han van der Horst
  • 20-08-2017
  • Wonen
Maak de binnenstad klimaatbestendig: graaf grachten

Grachtje in de Zijlstraat; foto: www.familieholleman.nl

COLUMN - Ik droom er wel eens van Schiedam zijn opengegraven grachtjes terug te geven. Dat is natuurlijk utopisch - of populistisch naar gelang je pet staat, maar toch denk ik dat de binnenstad er een stuk gezelliger op zou worden als er net als in de negentiende eeuw weer een grachtje prijkte in het midden van het Broersveld, de Lange Kerkstraat en de Kreupelstraat.

Het moet ook mogelijk zijn om de Raam weer open te graven, al heeft de versmalling van de uitgang naar de Schie het onmogelijk gemaakt om een open verbinding met de Schie tot stand te brengen. Dat zal met een grote buis moeten, zoals ook gebeurt met vijvers in Nieuwland. Om diezelfde reden is het onmogelijk om het Slootje te laten terugkeren, het oude grachtje van de Sint Anna Zusterstraat, dat uitkwam op een ander watertje langs de Noordmolenstraat en de Zijlstraat. Of we doen bij nader inzien de Broersvestgracht weer terug, met aan beide zijden van het water een spoor van de tram.

Nu blijkt dat allemaal een zinniger gedachte dan ik ooit kon vermoeden: in verband met de klimaatveranderingen hebben binnensteden ter verkoeling open water nodig. Om die reden wordt, zo meldt het dagblad Trouw https://www.trouw.nl/groen/arnhem-zoekt-verkoeling-bij-het-oude-riool~a570cb86/ in Arnhem de Sint Jansbeek bovengronds gebracht. In Apeldoorn heeft men dat gedaan met de Grift en in Eindhoven is de Dommel aangepakt. Dat was nodig omdat onze moderne binnensteden steenwoestijnen zijn. Daar kan de temperatuur wel acht graden hoger worden dan in het omringende platteland. Dit brengt de volksgezondheid serieus in gevaar. Om die reden heeft Arnhem zelfs rijkssubsidie gekregen voor het project met de Sint Jansbeek.

De meeste Schiedamse grachten zijn destijds dichtgegooid omdat het stinkende open riolen waren. Met de techniek van onze tijd is het mogelijk om ze terug te brengen met schoon water waar de waterlelies en de schildpadden een biotoop vinden. Laten we proberen zoals dat heet out of the box te denken. We beginnen met het Broersveld en de Lange Kerkstraat. Tegelijkertijd pakken we de Raam aan, die zijn water via een ondergrondse verbinding uit de Schie kan halen. Volgens mij wordt Schiedam daar een stuk leuker op, en een stuk koeler. En aantrekkelijker om te bezoeken.

Schiedam, mede dankzij zijn herstelde grachten een klimaatbestendige stad!