‘Ah mam, we mogen nu toch wel uitslapen?’

16-03-2020 Gezond Erica Harreman

Jamie Tworkowski schreef deze woorden


COLUMN - Gistermiddag gingen de handjes de lucht in. Jippie, de scholen gaan dicht.

“Lekker hoor!”

“Wat? Voor drie weken? Dat is best lang, toch pap/mam?”

De scholen zijn dicht tot 6 april en misschien nog wel langer. En nu?

Het is geen vakantie. De drie R’s zijn belangrijk. Dus Rust, Reinheid en Regelmaat worden de basis om de drie weken met elkaar te ‘overleven’.

Vanmorgen afspraken gemaakt om ontspanning en inspanning zo goed mogelijk te verdelen. Niet alleen voor de jongens maar ook voor onszelf. Wij werken nu allebei vanuit huis. Afspraken worden afgezegd, maar onze bedrijven moeten gewoon doordraaien. Creatief zakendoen is ons motto. Wat kan wel en wat kan worden verzet.

Volgens minister Wiebes worden wij als ZZP’ers nergens in gecompenseerd. Wij hebben namelijk zelfgekozen om zo te werken dus is het ons eigen risico. Tuurlijk! Keep on dreaming.

De eerste inspanning was een rondje Rotterdam fietsen. Via de Rotterdamsedijk, Westzeedijk over de Erasmusbrug en terug over de Willemsbrug, dwars over het marktplein, via de Kruiskade terug naar Schiedam. En wat een ongewone rust onderweg. Trams die leeg langs reden, geen wachtende mensen bij de metro-/tramhaltes, bijna geen auto’s op de weg en wat een stilte in het hart van Rotterdam. Triest maar wel fijn dat bijna iedereen aan de oproep om vanuit huis te werken kan voldoen. Triest, want er zijn natuurlijk genoeg beroepsgroepen die echt de dupe worden van deze ‘lockdown’.

De rest van de dag is gevuld met werken/leren, beweging (liefst in de buitenlucht), ontspanning (lang leve de smartphone, Netflix en de Xbox), klusjes in en om het huis en eten.

Drie weken met elkaar thuis werken/leren/leven heeft wat voorbereiding nodig.

Gelukkig hebben de docenten van de scholen van de jongens hun digitale omgeving vol gezet met huiswerk/opdrachten/leerwerk. Zij hoeven zich niet te vervelen. Dankbaar dat zij dit hebben gedaan. Wij, als ZZP-ers, zullen onze dagen vullen met organiseren, veranderen, creatief zijn, vooruit plannen, online gesprekken voeren. Het nieuwe werken verder ontdekken.

Het dagrooster hangt op de koelkast. Het is op de eerste dag al verketterd en verdoemd, Maar ik hou vol en weet zeker dat het ons als gezin gaat helpen om in harmonie deze drie weken te ‘overleven’.

Conversations will not be cancelled

Relationships will not be cancelled

Love will not be cancelled

Songs will not be cancelled

Reading will not be cancelled

Self-care will not be cancelled

Hope will not be cancelled

May we lean into the good stuff that remains.

Sterkte voor iedereen in deze hectische tijd. Vergeet vooral niet om te genieten van en met de mensen om je heen.Gerelateerd