Justitie eist 1,2 miljoen van frauderend stel

21-01-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De Nederlandse staat eist een bedrag van 1,2 miljoen euro van een Schiedams echtpaar. Dat werd ruim twee jaar geleden veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf vanwege fraude mer persoonsgebonden budgetten.

Dit meldt het AD. De zaak tegen het stel dient deze week voor de Haagse rechtbank.

Het stel (39 en40 jaar oud) werd in 2017 veroordeeld voor omkoping van een ambtenaar, valsheid in geschrifte, witwassen en mensensmokkel. Ze regelden valse documenten om Turken aan een verblijfsvergunning te helpen. Vijf jaar lang mogen zij geen beroep in de zorg uitoefenen, zo oordeelde de Haagse rechter.

De twee hoofdverdachten wonnen met hun zorgbureau het vertrouwen van tientallen, veelal oudere en met name Turkse klanten. Volgens het OM werd daarbij voor 1,2 miljoen euro aan zorggeld ontvreemd. Ook zouden zij een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg hebben omgekocht, zodat indicaties voor deze cliënten werden opgehoogd en verlengd. Volgens het OM hadden de verdachten de controle over meer dan vijftig rekeningen van cliënten.

Nadat aangifte was gedaan van hun handelwijze, vluchtte het stel naar Turkije. Het echtpaar werd in België alsnog opgepakt.

Twee medeverdachten van het echtpaar zijn ook veroordeeld. De omgekochte ambtenaar krijgt een taakstraf van honderdvijftig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De eigenaar van de stichting en voetbalclub die valse facturen opmaakte waarmee niet-geleverde zorg werd verantwoord, kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd