Categorieën

Service

Jongeren en senioren zeggen elkaar iets - bij J&S

Jongeren en senioren zeggen elkaar iets - bij J&S
Nieuws

Jongeren en senioren zeggen elkaar iets - bij J&S

  • Ted Konings
  • 16-09-2015
  • Nieuws
Jongeren en senioren zeggen elkaar iets - bij J&S

Mieke Wigmans op Summerbeach


SCHIEDAM - Mieke Wigmans is er reuze trots op dat vandaag wethouder Patricia van Aaken haar 'kindje' komt dopen. Vanmiddag om vier uur gaat de stichting J & S Projecten officieel van start.

Ook al gebeurt er nu al van alles. De eerste projecten heeft Jongeren & Senioren al op zijn naam staan: de fotoreportage in de wijk en het project Westerhavenbrug.

Acht senioren en acht jongeren trokken enkele weken geleden in kleine groepjes de Gorzen in om daar foto's van te maken. “Hardstikke enthousiast waren ze”, vertelt Wigmans. Dat komt wel vaker voor bij haar, dat mensen enthousiast zijn. Heeft het iets te maken met 'wees wat je wilt bereiken'?

Bij dat andere project gingen maar liefst tien jongeren en tien senioren aan de slag. Samen bouwden zij met allerlei materialen bruggen. “Twee keer hebben ze een middag samen gebouwd. We hebben hier buiten op de stoep een grote tafel neergezet...” En het was hardstikke gezellig.

Wigmans is zo blij dat ze deze initiatieven kan ondernemen. “Ik wil graag wat terugdoen voor mijn wijk.” In 1987 stopte ze met café De Brug - pal bij de Westerhavenbrug -, haalde haar ondernemersdiploma en begon kledingzaak Lucky Fashion in de Groenelaan. “Ja, natuurlijk hier, want hier zaten mijn klanten.” Ook een nagelstudio maakte deel uit van het zakenimperium van Wigmans.

Tot vijf jaar geleden. Zelf was ze een weg gegaan van persoonlijke ontwikkeling met behulp van verschillende methodes. “Ik ben mezelf gaan ontdekken, heb leren mediteren, deed cursussen mindfullness. Eigenlijk deed ik alle cursussen die je maar kunt volgen.” Met 'Praktische psychologie, speciaal voor de vrouw' zo'n beetje als laatste. Dat bewustzijn wilde ze ook voor andere mensen beschikbaar maken. Want de Gorzen mag dan wel als sociaal te boek staan - en dat ook zijn - er is ook reden tot zorg, over ziekte, moeilijke relaties, armoede. “Mensen kwamen altijd al naar me toe met hun verhalen en emoties.” Waar ze kon gaf ze advies. Op zijn Gorzens: “Ik moet uitkijken dat mensen niet vragen waar mijn bezemsteel is...”

Zo groeide ze als vanzelf in Lucky U, een praktijk voor persoonlijke coaching, nog altijd vanuit hetzelfde pandje in de Groenelaan. “Ik heb de kledingzaak leegverkocht.” In 'de zaak' is in het 'achterhuis' een ruimte geschikt gemaakt als thuis voor J&S Projecten. Met een computer en zit- en praatplekken. “Het wordt hier geen hangplek.”

Want dat er behoefte is aan begeleiding, coaching, ondersteuning, dat staat voor Wigmans als een paal boven water. “Kinderen in moeilijk gezinnen, met adhd, met moeilijkheden op school. Kinderen die op slot zitten, met verdriet.” Als uitvallen dreigt, probeert Wigmans ze op te pikken. Bijvoorbeeld op de creatieve kindermiddag, iedere woensdag, voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. “We knutselen, doen ook een klein beetje aan mediteren. Je probeert een veilige omgeving te creëren waar respect is voor elkaar en waar je alles kunt zeggen.” Met elkaar open je ze kinderen die in eerste instantie 'dicht' zitten, aldus Wigmans.

Ook leert ze de kinderen naar zichzelf te kijken. “Door ze in de spiegel te laten kijken leer je ze spelenderwijs dat ze er mogen zijn, dat niks gek is.” En ze gaan er op uit. “Dan gaan we naar de dierenwinkel aan de overkant en mogen we de winkel aanvullen, of we gaan naar Wim van Woonservice en daar mogen we bouwen. Binnenkort gaan we bij de brandweer langs, dat soort dingen moet je gewoon doen.” Zo'n afspraak wordt geregeld als de brandweer acte de presence geeft op het zomerfeest op het Wilhelminaplein, een paar weken geleden.

Financieel wordt ze bijgestaan door de gemeente. “Marcel Kreuger ziet hoe belangrijk dit kan zijn voor de wijk.” De wijkprocesmanager bepleit haar zaak en ziet kans financiële mogelijkheden te scheppen. “Anders zou het onhaalbaar zijn.” Nu kan het toe met één euro eigen bijdrage per kind per keer. Waarbij niet te vergeten ook Martin Stolk moet worden genoemd. “Die blijft liever op de achtergrond, maar doet zo veel.”

Het jongste inzicht van Wigmans is dat jong en oud (ook al moet je dat nooit zo zeggen natuurlijk) elkaar iets te leren hebben. “Senioren zeggen: Die jongelui, dat is niks. En jongeren denken hetzelfde, als ze worden weggestuurd als ze voor een deur hangen.” Samenwerken, da's andere kost. En niet zo makkelijk, met vijftien, zestien jarigen. Zo ontstond J&S.

De eerste plussen zijn er: “We hebben een jongen aan werk kunnen helpen, bij een schilder. En een meisje door kunnen verwijzen naar het Jongeren Interventie Team, daar is ze op haar plaats.”

De komende zes maanden gaat Wigmans kijken 'wat er uit komt', met J&S Projecten. “Ik wil dat jong en oud elkaar in de goede richting stuurt. Er is veel eenzaamheid, nou, laten we blij worden van elkaar.” Dat lukt als er dwarsverbanden ontstaan. “Als de een de ander helpt met de computer of een kleine verbouwing.” En gezamenlijk gaan ze projecten verzinnen. “Van de week ontstond er een eerste idee: bij de Pionier in de Lekstraat is een mooie zaal waar niet zo veel gebeurt. We kunnen daar toch een barbecue gaan houden: dan bakken de jongeren voor de senioren. En er is toch wel een Schiedamse zanger die we kunnen vragen...”