Inzamelen flesjes en blikjes lukt best op Schiedam Centrum

09-11-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Schiedam Centrum is het station waar het meeste petflesjes en blikjes worden ingeleverd bij de automaat die daar speciaal voor staat.

Sinds de introductie van de automaat in oktober 2014 op het Schiedamse station en op station Alexander, zijn nu 25.000 petflesjes ingeleverd. Gisteren werd Valentina Chalkia verrast op metrostation Zuidplein, toen zij dit 25.000ste flesje inleverde. Zij kreeg daarvoor als cadeautje een skateboard gemaakt door Waste Board, van ingeleverde flesjes.

Er zijn nu in het RET-bedieningsgebied in totaal veertien automaten (op dertien stations) waarin reizigers flesjes en blikjes kwijt kunnen. Bij het inleveren kunnen zij kiezen: de opbrengst gaat of naar Diergaarde Blijdorp (82 procent van de mensen kiest hiervoor) of wordt 'uitgekeerd' in de vorm van een kortingsbon. Dat tegoed is vijftien cent per blikje of flesje. Blijdorp ontving al 3100 euro.

Ecu Euros is het bedrijf achter de automaten. Dat becijferde dat het van straat opruimen van een blikje of flesje één euro kost. Ligt dat afval in het water, dan loopt dat bedrag op naar tien euro.

Het project met de petflesautomaat is genomineerd voor de ‘Blije Reizigersprijs’. Deze prijs is er voor het leukste initatief in het openbaar vervoer. Via I: www.railforum.nl kan er voor deze prijs worden gestemd.

Gerelateerd