IC's Franciscus liggen nog vol

12-05-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De Intensive Care-afdelingen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland liggen vol. Ook al spreken de berichten in de landelijke media over dalende IC- en bedbezetting.

In feite is de situatie nog niet anders dan die van vorige week en van de week daarvoor: “De druk op de afdeling Intensive Care (IC) in Franciscus is aanhoudend hoog; onze IC-bedden liggen vol. We zitten steeds tegen onze maximale capaciteit aan en we zijn daarom heel blij wanneer we kunnen uitplaatsen.” Dat is de afgelopen periode veelvuldig gebeurd. Wat dat betreft helpt de lagere bezetting waarvan landelijk sprake is het Franciscus wel.

Uitplaatsen is volgens het Franciscus ‘heel belastend voor zowel patiënten als hun naasten’. 

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelde vanmorgen in een zogenaamde ‘briefing’ in de Tweede Kamer dat het aantal Coroanpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen met 135 is gedaald ten opzichte van gisteren. Daarmee ligt het aantal zieken twintig procent lager dan op het hoogtepunt van de huidige golf op 22 april. Een dergelijke afname had het Outbreak Management Team als voorwaarde genoemd om te kunnen overgaan tot verdere versoepelingen van de Coronamaatregelen. Het kabinet besluit hierover aanstaande maandag definitief. Er liggen nu volgens Kuipers 2345 Coronapatiënten in het ziekenhuis. 748 Van hen liggen op IC-afdelingen.

Twaalf daarvan liggen volgens een woordvoerster momenteel in het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Buiten de IC’s worden 52 bewezen Coronapatënten verpleegd. 

“Ook op de afdeling Spoedeisende Hulp is het onverminderd druk. We zien dat drukte op een bepaalde afdeling direct effect heeft op de drukte op een andere afdeling", aldus de woordvoerster. Maandag en ook de voorgaande dagen is de Spoedeisende Hulp van het Franciscus op momenten dicht geweest voor Coronapatiënten. “Het uitplaatsen van Corona- (IC-)patiënten vanuit ons huis en vanuit onze regio blijft heel belangrijk om binnen het aantal beschikbare bedden in de kliniek én op de IC te blijven.”

Tegelijk wordt ook in het Franciscus vandaag stilgestaan bij de Dag van de zorg. De medewerkers van het ziekenhuis kregen twee kunstwerken aangeboden door het bestuur. In het Schiedamse en het Rotterdamse ziekenhuis onthulden Marjolein Tasche en Niels Honig tegelijkertijd de litho’s 'Super Nurse' van de Amsterdamse kunstenaar Fake. Zie hieronder. De print is bedoeld als een statement voor al het zorgpersoneel tijdens de Coronacrisis; het werk was wereldwijd al te zien op covers van tijdschriften en kranten en in musea.

“De Coronacrisis vraagt nog steeds veel van collega’s in het werk en vaak ook thuis: werken combineren met les geven, zorgen om kwetsbare ouders en sociale contacten missen. Corona zet alles op z’n kop maar laat ook zien dat we samen enorm veel kunnen! Daar zijn we ontzettend trots op. Voor ons komt dit gevoel samen in de serie kunstwerken ‘Super Nurse’” , aldus de bestuurders.

Bekijk de foto'sGerelateerd