Categorieën

Service

Huisartsenpost uit protest drie dagen naar Vlaardingen

Huisartsenpost uit protest drie dagen naar Vlaardingen
Wonen

Huisartsenpost uit protest drie dagen naar Vlaardingen

  • Redactie
  • 28-10-2016
  • Wonen
Huisartsenpost uit protest drie dagen naar Vlaardingen
SCHIEDAM - Uit protest tegen de nachtsluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) van Franciscus Vlietland, vertrekt de Huisartsenpost Nieuwe Waterweg Noord volgende week drie dagen uit het ziekenhuis. Met de actie willen de huisartsen hun argumenten tegen de nachtsluiting kracht bijzetten.

Onder de artsen in de Waterwegsteden leeft naar verluidt veel bezorgdheid over de continuïteit van zorg in de regio. Die is volgens de huisartsen ernstig in het geding.

Daarbij speelt niet alleen de (tijdelijke?) sluiting in de nacht van de SEH. Eerder dit jaar kondigde Franciscus Gasthuis & Vlietland aan dat de afdelingen verloskunde en klinische kindergeneeskunde naar de Rotterdamse vestiging - het Gasthuis - gaan.

"Door van 1 tot en met 3 november de dienstverlening van de huisartsenpost in de avond en nacht te verplaatsen naar een locatie in Vlaardingen, willen we een stevig signaal afgeven aan de raad van bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland", aldus de huisartsen. Zij zeggen het 'zat te zijn dat de patiënt de dupe is van het wanbeleid van het ziekenhuisbestuur'. De huisartsen zijn - als belangrijke zorgpartners van het ziekenhuis - nooit in gehoord in de totstandkoming van genoemde besluiten.

Dit steekt, aldus de artsen, omdat 'het besluit om de SEH te sluiten, van grote invloed is op de dagelijkse kwaliteit van eerstelijnszorg'. Het ziekenhuis doet zo afbreuk aan de kwaliteit van de zorg die de huisartsen kunnen bieden. De huisartsen uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis vrezen een afbraak van de basiszorg in het Franciscus Vlietland. Bovendien ervaren de dokters dat zij 'andermaal de hete kastanjes uit het vuur moeten halen voor het ziekenhuis'. Furieus zijn ze er naar eigen zeggen over.

Bram Sprij, voorzitter van het bestuur van de Huisartsenkring WSD: "Onze actie is wat ons betreft het begin van een langer durend actietraject, waarmee wij duidelijk willen maken dat de SEH moet blijven en er echt dingen moeten veranderen bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Belangrijk is dat deze regio kan blijven rekenen op goede basiszorg zoals die nu geboden wordt. De acties van de lokale politiek zijn voor ons een belangrijke steun in de rug.”

Belangrijk uitgangspunt bij de acties is dat de patiëntenzorg te allen tijde gewaarborgd blijft, zo stellen de huisartsen. De huisartsenpost is gevestigd in het pand van het Vlietland. Van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 november verplaatst de dienstverlening van Huisartsenpost Nieuwe Waterweg Noord in de avond en nacht (van vijf uur 's avonds tot acht uur 's ochtends) zich tijdelijk naar een locatie buiten het ziekenhuis, in Vlaardingen. Zoals gebruikelijk dienen patiënten eerst telefonisch contact op te nemen met de huisartsenpost voor een afspraak. Mochten patiënten op consult moeten komen, dan krijgen zij telefonisch door op welk adres in Vlaardingen zij moeten zijn. "Zonder afspraak naar de huisartsenpost komen is dus niet zinvol", aldus de aankondiging. De huisartsenpost blijft telefonisch bereikbaar op het gebruikelijke nummer: 010 - 2493939.