Categorieën

Service

Hogere toeslagen in 2023

Hogere toeslagen in 2023
Gezond

Hogere toeslagen in 2023

  • Advertorial
  • 21-09-2022
  • Gezond
Hogere toeslagen in 2023

SCHIEDAM - Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de Miljoenennota gepresenteerd. De belangrijkste financiële plannen zijn hierin bekend gemaakt. Ondanks de enorme inflatie van nu is er best veel goed nieuws te melden. Wel zal de zorgpremie ook stijgen, wij zetten samen met Zorgvergelijker de belangrijkste cijfers op een rij.

Zorgpremie stijgt

De nominale zorgpremie omhoog per 1 januari 2023. De rekenpremie waarmee het kabinet rekent komt uit op een zorgpremie van 137 euro per maand. Dat is 12 euro meer dan in 2022. De rekenpremie is een graadmeter voor zorgtoeslag en van invloed op de totale begroting van de Rijksoverheid.

De genoemde 137 euro per maand hoeven Schiedammers zeker niet kwijt te zijn. Weliswaar zijn de duurste zorgverzekeringen nu al iets duurder. De voordeligere polissen zijn ruim 20 euro per maand goedkoper. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico daalt de premie nog verder.

Toeslagen gaan omhoog

De belangrijkste toeslagen worden besproken, dit zijn de gegevens:

De zorgtoeslag stijgt ongelofelijk hard: bij het behoud van hetzelfde inkomen ga je er waarschijnlijk 412 euro per jaar op vooruit. Bij toeslagpartners kan dat zelfs 600 euro op jaarbasis zijn. De hoogste inkomens die nu net ‘buiten de boot vallen’ kunnen mogelijk enkele tientallen euro’s tegemoet zien.
De huurtoeslag stijgt circa 17 euro per maand. Daarbovenop krijgen huurder met een laag inkomen in een corporatiewoning een huurverlaging van mogelijk 57 euro per maand.
Ouders met kindgebonden budget kunnen ook tevreden zijn met de aangekondigde verhogingen. In 2023 komt er een eenmalige opslag van 356 euro per kind. Daarbovenop komt er nog een verhoging + jaarlijks een opbouw welke is vastgelegd tot 2028.

Hoe ziet 2023 er dan uit?

Zoals altijd is het altijd onzeker hoe dingen zich ontwikkelen. Los van persoonlijke situaties thuis, ziet het leven er wat dat betreft een stuk zonniger uit dan tot voor kort. Er is zelfs een ‘energieplafond’ ingesteld, waardoor er voor het gebruik van een gemiddeld gezien (2500 kw/h stroom en 1200 m3 gas) er geen hogere prijzen worden berekend dan het energieplafond.

De daling van de koopkracht lijkt zich om te zetten naar een koopkrachtstijging, en een inflatie van circa twee procent. De minima zal dit goed merken, voor middeninkomens zal dit ook een wezenlijk verschil maken. Mochten er geen grote wereldwijde of landelijke veranderingen komen, dan is de kans reëel dat een vakantie in het buitenland tot de mogelijkheden behoort. Zit een vakantie er niet in, dan hopen we absoluut dat de basisbehoeften vervuld kunnen worden. En leuke uitstapjes wel ‘gewoon’ kunnen.