Groen Links: afwachten tot nieuwe helikopterhaven?

28-02-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Groen Links Schiedam is niet gerust op een snelle verplaatsing van helikopters van het vliegveld bij Zestienhoven naar een nieuwe locatie. Met die verplaatsing denkt ‘verkenner’ Joost Schrijnen ruimte te scheppen voor meer zakelijke vluchten op het Rotterdamse vliegveld.

"Die uitplaatsing van helikopters is helemaal nog geen uitgemaakte zaak", aldus de fractie. "Dat is een proces dat jaren gaat duren, als er al een plek gevonden kan worden. Gaan alle betrokkenen nu rustig afwachten tot de gemeente Rotterdam een alternatieve locatie heeft gevonden, of gaan we nu echt werk maken van de duurzame dialoog waar Schrijnen ook voor pleit?"

Volgens Groen Links is het 'een gegeven' dat er een vliegveld ligt dicht bij Schiedam. "Maar hoe dat vliegveld gebruikt wordt, is een keuze." Zo valt er volgens de partij te kiezen waar het gaat om bestemmingen en aard van het vliegverkeer en de maatschappijen die dit verrichten. Blijven we het goed vinden dat vliegtuigmaatschappijen uit geldelijk gewin vanuit Rotterdam naar zonbestemmingen vliegen?", zo vraagt Groen Links zich af. "Kan er niet een (gedeeltelijke) weekendsluiting komen?" En: "Hoe kan het vliegveld wél op een positieve manier bijdragen aan welzijn en ontwikkeling van de omgeving?" En nog zo'n vraag: "Zijn we bereid te investeren in goede communicatie rond vliegtuighinder?"

Juist om op deze vragen antwoorden te krijgen zal de fractie naar eigen zeggen 'aansturen op het maken van duidelijke keuzes ten aanzien van de toekomst van het vliegveld'. Ook verlangen de 'groene' politici in deze materie 'een duidelijk standpunt van het Schiedamse gemeentebestuur'.

Al met al is Groen Links ingenomen met het advies van Schrijnen. "De dreiging van 75 procent meer vliegtuigen op RTHA tussen nu en 2025 is voorlopig even uit de lucht. Goede zaak, want vooral in Schiedam-Noord is de hinder van stijgende en landende vliegtuigen groot en die hoeft niet groter te worden."Gerelateerd