Categorieën

Service

Goed broedseizoen weidevogels

Goed broedseizoen weidevogels
Wonen

Goed broedseizoen weidevogels

  • Redactie
  • 01-11-2016
  • Wonen
Goed broedseizoen weidevogels

Ook de Blauwborst was dit voorjaar te zien in de weilanden ten noorden van Schiedam; foto: Ed Zijp

SCHIPLUIDEN - Het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer heeft een positieve invloed op de weidevogelstand in Midden-Delfland. Dat concludeert het Agrarisch Collectief Midden-Delfland op basis van de cijfers over het broedseizoen 2016.

Doordat de nieuwe regels het aantrekkelijk maken, werken meer boeren enthousiast mee aan weidevogelbescherming. Het stelsel stimuleert bovendien de samenwerking tussen agrariërs, groene gebiedsorganisaties en vrijwilligers en vergroot daardoor de maatschappelijke betrokkenheid bij de weidevogels. In de weilanden ten noorden van het riviertje De Zweth wierp dat zijn vruchten af.

De Vogelwerkgroep Midden-Delfland greep het nieuwe stelsel aan om de werving en opleiding van vrijwilligers te intensiveren. Dat resulteerde in vijftig aanmeldingen, waarmee het aantal vrijwilligers bijna verdubbelde. Zij trekken in het voorjaar de polders in om het aantal broedparen met jongen te tellen.

Ook de natuur werkte in 2016 mee aan een goed vogeljaar in Midden-Delfland. "Door het koude voorjaar gingen de boeren er later toe over hun weilanden te maaien. Dat vergrootte de overlevingskansen van de jonge vogels. Het natte voorseizoen en een gespreide predatie (elkaar als prooi bejegenen, red.) zorgden eveneens voor gunstige omstandigheden", aldus het collectief.

Bij de laatste telling begin juni, noteerde de Vogelwerkgroep 147 gruttoparen met jongen (tegen 105 vorig jaar), 299 kievitparen met jongen (2015: 165) en 110 tureluurparen met jongen (2015: 83). Alleen het aantal scholeksters dat jongen grootbracht daalde licht, van 110 in 2015 tot 95 dit jaar. Alle overige soorten, waaronder bijvoorbeeld bergeenden, krakeenden, visdiefjes en veldleeuwerik, vertoonden een toename.

De Vogelwerkgroep benadrukt dat om de weidevogelstand in Midden-Delfland blijvend te verbeteren, verdere inspanningen nodig zijn. De goede resultaten over 2016 zeggen weinig over de toekomst. Het aantal jongen dat vliegvlug wordt, is nog steeds te laag om de stand op peil te houden en het meerjarenoverzicht vertoont nog steeds een daling, aldus de werkgroep.

Het Agrarisch Collectief, dat het agrarisch natuurbeheer voor de overheid uitvoert, wil daarom nog meer boeren bewegen aan weidevogelbeheer te gaan doen. De inwoners van Midden-Delfland en omliggende gemeenten bewust maken van het belang van een gezonde weidevogelstand, daarop zullen de inspanningen van het collectief en zijn gebiedspartners de komende jaren zijn gericht.