Categorieën

Service

GGD: knokken om nog meer tests mogelijk te maken

GGD: knokken om nog meer tests mogelijk te maken
Gezond

GGD: knokken om nog meer tests mogelijk te maken

  • Redactie
  • 30-07-2020
  • Gezond
GGD: knokken om nog meer tests mogelijk te maken

SCHIEDAM – De GGD Rotterdam-Rijnmond voert een voortdurende strijd om de capaciteit in de Coronateststraten op te voeren. Steeds meer mensen laten zich testen, ook in Schiedam. Doel is in de regio dagelijks tweeduizend mensen te kunnen gaan testen.

“Deze week zitten we op zestienhonderd mensen per dag die zich willen laten testen”, aldus een woordvoerster over het aantal gegadigden in de hele bedieningsgebied van de gemeenschappelijke gezondheidsdienst, dat loopt van Hellevoetsluis tot Lansingerland en Krimpen aan den IJssel. Vorige week lag het aantal uitgevoerde tests nog op zo’n twaalf- tot dertienhonderd per dag, de week ervoor op duizend tot elfhonderd.

Het lukt volgens de woordvoerster om aan die toegenomen vraag te voldoen omdat de GGD druk is met het ‘opschalen’ van haar inzet. “We zijn langer open, hebben meer teststraten opgezet, hebben meer personeel ingewerkt en ingezet.” Het is de bedoeling om nog meer tests te kunnen gaan uitvoeren. “We gaan nog verder opschalen naar tweeduizend of meer tests per dag.”

De twee teststraten bij de Margriethal, tot voor kort goed voor bijna een kwart van de totale capaciteit van de GGD Rotterdam-Rijnmond, blijven druk. Afgelopen week stonden 1418 testen ingepland, de week daarvoor waren dat er 1430. Daarbij dient te worden aangetekend dat er de teststraat afgelopen weekend gesloten was, en dat er de week ervoor zes dagen werd getest. Gisteren aan het eind van de dag stond de teller op in totaal 9604 tests sinds de opening van de teststraat op 3 juni. Nu de totale capaciteit toeneemt, daalt het aandeel van de Schiedamse teststraat in het totaal aantal tests in het bedieningsgebied van de GGD.

Dat is mede omdat de teststraat bij de Margriethal aan de grens van zijn huidige capaciteit zit. Dat geldt ook elders. “Je merkt dat de druk op de teststraten toeneemt”, aldus de woordvoerster. Daarbij heeft de GGD zijn mensen ook nodig om bron- en contactonderzoek uit te voeren; steeds meer, omdat het aantal besmettingen stijgt. Het percentage positieve tests op het totaal ligt in deze regio ‘tussen de tweeënhalf en drie procent’. “Dat zorgt helaas voor vertraging bij het plannen van de afspraak en het doorgeven van uitslagen”, aldus de GGD-zegsvrouw. “Er wordt hier hard gewerkt om processen goed te stroomlijnen en efficiënter te maken.”

Over de gemiddelde wachttijd voordat een zieke een test kan ondergaan kan zij niet veel zeggen. “Dat zijn echt dagkoersen, afhankelijk van het moment dat je belt.” Er wordt opgeschaald, immers. “Bel je net op een moment dat er een extra teststraat open wordt gezet, dan kan je bij wijze van spreken ‘s middags of de volgende ochtend al terecht. Helaas zijn er ook mensen die langer moeten wachten tot zij getest kunnen worden. Vaak kunnen zij wel sneller terecht op een verder gelegen locatie.”

Volgens het cijfer dat de GGD gistermiddag bekendmaakte is bij 308 Schiedammers een Coronabesmetting vastgesteld. Dat zijn er elf meer dan afgelopen vrijdag.