Categorieën

Service

Gezond verraad! Waar wordt RoundUp verkocht?

Gezond verraad! Waar wordt RoundUp verkocht?
Politiek

Gezond verraad! Waar wordt RoundUp verkocht?

  • Jeroen Ooijevaar, fractievoorzitter GroenLinks
  • 17-07-2015
  • Politiek
Gezond verraad! Waar wordt RoundUp verkocht?

SCHIEDAM - RoundUp is een onkruidbestrijdingsmiddel met daarin de kankerverwekkende stof glyfosaat. Sinds de motie in de gemeenteraad 2011 'geen chemische troep op de stoep' wordt dit middel niet meer door de gemeente gebruikt. Het is echter wel te koop voor particulieren. GroenLinks doet een oproep aan een ieder om te melden waar het verkocht wordt. We verlenen hier graag medewerking aan GroenLinks om de oproep te plaatsen. Je leest de oproep hier integraal. GroenLinks stelt reacties op prijs. Reageren, niet alleen als je verkooppunten kent maar ook als je hier wat van vindt, of je ervoor of ertegen bent, meldt het onder dit artikel. Maatschappelijke discussie hierover is altijd goed.

"Oproep van GroenLinks:

Waar in Schiedam wordt nog RoundUp verkocht?

Action, Gamma en Karwei verkopen in Schiedam nog steeds producten met de uiterst schadelijke stof glyfosaat. Deze stof is het bekendst van het onkruidverdelgingsmiddel RoundUp. GroenLinks wil deze en andere verkopers van glyfosaat aanspreken op hun maatschappelijk verantwoordelijkheid en roept inwoners van Schiedam te melden welke ondernemers nog glyfosaat verkopen en gebruiken.

Dat de werkzame stof glyfosaat schadelijk is, is reeds lange tijd algemeen bekend. Met name de drinkwaterleidingbedrijven geven al jaren aan dat de afbreekprodukten van glyfosaat serieuze gezondheidsrisico’s opleveren en met de bestaande zuiveringsmethoden niet effectief te verwijderen zijn. De Tweede Kamer nam op 13 september 2011 een motie aan met het doel een verbod in te stellen voor het gebruik van middelen met glyfosaat voor niet-commercie%u0308le doeleinden zoals bij onkruidbestrijding door gemeenten. De Schiedamse gemeenteraad volgde op 10 november 2011 met een door GroenLinks opgestelde motie met als titel: “geen chemische troep op de stoep”. In de motie werd het college verzocht geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. Sindsdien doet de gemeente dat niet meer: een mooi resultaat!

Particulieren

Inmiddels is men vrij unaniem doordrongen van de schadelijke effecten van glyfosaat. Vele gemeenten hebben –net als Schiedam- het gebruik van RoundUp en andere producten die glyfosaat als werkzame stof hebben, verboden. Ook particulier gebruik wordt ontraden, maar de producten zijn nog wel verkrijgbaar. Er zijn echter bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid laten gelden. Zo hebben de tuincentra Intratuin en Ranzijn en de bouwmarkt Praxis besloten dat ze geen RoundUp meer verkopen.

Action, Gamma, Karwei

Hoewel Schiedam geen grootschalig tuincentrum binnen haar gemeentegrenzen heeft, wordt glyfosaat wel in onze stad verkocht. Een rondgang leverde op dat zowel Karwei als Gamma producten van RoundUp verkopen. Ook het warenhuis Action verkoopt een onkruidbestrijdingsmiddel van het merk 'Quit' dat glyfosaat bevat.

Oproep van GroenLinks

Vooralsnog blokkeren VVD, CDA en PvdA een landelijk totaalverbod op glyfosaat. Voorlopig lopen we dus nog risico dat consumenten nietsvermoedend een kankerverwekkende stof gebruiken. Dat gif komt in onze grond terecht, heeft negatieve gevolgen voor onze volksgezondheid, onze (leef)omgeving en ons milieu.

GroenLinks Schiedam gaat de betreffende bedrijven oproepen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Er zijn immers meer dan voldoende verantwoorde alternatieven voorhanden.

Weet u nog meer bedrijven in Schiedam die glyfosaat verkopen of gebruiken? GroenLinks Schiedam verneemt dit graag van u, zodat we ook die bedrijven op hun verantwoordelijkheid kunnen aanspreken. Meldingen kunnen worden gedaan per e-mail op [email protected].

Jeroen Ooijevaar, fractievoorzitter GroenLinks"