Gezamenlijke inzet tegen overlast van vuurwerk

30-12-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Ondanks enkele vroege afstekers - en ook onverholen vandalisten die actief zijn, zie het bericht over de vernielde Audi van vanmiddag - lijkt het in Schiedam op dit moment rustig met het afsteken van vuurwerk. Schiedam24 wil de kracht van het collectief inzetten om duidelijk te krijgen of dat vanavond en morgen ook zo blijft - en wellicht de autoriteiten te ondersteunen om in kaart te krijgen of en waar het onrustig wordt in de stad.

Tot nog toe is er van ongewenst gedrag - zoals dat ooit gepaard ging met de kerstbomenjachten - nog amper sprake. Volgens een gemeentewoordvoerder hebben tot nu toe drie mensen in de aanloop naar de jaarwisseling om verschillende redenen een preventieve last onder dwangsom (een 'laatste waarschuwing') opgelegd gekregen. Een van hen bedreigde een toezichthouder.

Mensen die zich tijdens de vorige jaarwisseling hebben misdragen, krijgen dit jaar extra aandacht, zo maakte de gemeente eerder al bekend. De amokmakers ontvingen een brief van de burgemeester waarin hen op het hart wordt gedrukt het deze jaarwisseling beter te doen.

Er is nergens in de stad vergunning verleend voor het houden van een vreugdevuur of het aansteken van vuurtonnen. Zowel de gemeente als de politie hebben aangekondigd hierop te controleren en streng op te treden waar nodig.

De gemeente vraagt verder aan Schiedammers alert te zijn op brandonveilige situaties. "Een rondje door de stad leerde dat op verschillende plekken kerstbomen en soms ook andere brandbare spullen op straat waren gegooid", aldus de woordvoerder. Het opslaan van kerstbomen is niet toegestaan; uitgedroogde bomen vatten makkelijk vlam.

Irado richt morgen, maandag en dinsdag op acht plaatsen in de stad inzamellocaties voor kerstbomen in. Ingeleverde bomen leveren daar een klein bedrag op.

Eerder maakte burgemeester en politie bekend dit jaar in Schiedam te werken met een vuurwerkdetectiesysteem. Een goed en makkelijk detectiesysteem is natuurlijk ook met de inbreng van alle Schiedammers te organiseren. Schiedam24 is benieuwd of en hoe het onrustig is in de stad, nu na het vallen van de avond en morgen overdag. Vuurwerk mag morgen pas na zes uur 's avonds worden afgestoken. De redactie roept daarom lezers op om onder dit bericht, of onder de Facebookmelding, tijd en plaats aan te geven waarop in hun straat vuurwerk wordt afgestoken.

Waar echt onveilige situaties ontstaan is het natuurlijk nog beter om de autoriteiten rechtstreeks te informeren. Dat kan via de Buiten Beter-app van de gemeente of via T: 0900 - 8844 (politie). De politie is ook bereikbaar via WhatsApp op 06-5764 9740. Op oudejaarsdag is de gemeente Schiedam tot twee uur 's nachts via T: 14010 (op andere dagen tot vijf uur 's middags).Gerelateerd