Categorieën

Service

Geen spoedritten meer 's nachts naar ziekenhuis

Geen spoedritten meer 's nachts naar ziekenhuis
Nieuws

Geen spoedritten meer 's nachts naar ziekenhuis

  • Redactie
  • 08-07-2016
  • Nieuws
Geen spoedritten meer 's nachts naar ziekenhuis
SCHIEDAM - In de late avond en nacht moeten ambulances uit de regio met spoedeisende patiënten uitwijken naar Rotterdam. Die beslissing van het Franciscus Gasthuis & Vlietland oogst kritiek van de hulpdiensten.

Het ziekenhuisbestuur besloot dat deze zogenaamde A1-ritten van tien uur 's avonds tot acht uur 's ochtends in de zomer beter doorrijden naar het Franciscus Gasthuis. Dit omdat de spoedeisende hulp (SEH) in Schiedam kampt met een personeelstekort.

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een wervingscampagne begonnen voor nieuw personeel op de SEH. Landelijk kunnen ziekenhuizen slechts met grote moeite vacatures voor SEH-verplegers opvullen.

De hulpdiensten maken nu bezwaar tegen deze gang van zaken, die onlangs inging. Zij voelen zich gepasseerd, want ze zijn niet gehoord in deze stap. Ook burgemeester Cor Lamers heeft naar verluidt navraag gedaan over de gang van zaken.

Overigens lijkt de praktijk uit te wijzen dat de soep niet zo heet gegeten wordt als opgediend: indien de nood aan de man is, weten de ambulances het Franciscus Vlietland ook 's nachts te bereiken. Ook in andere ziekenhuizen kunnen zij soms maar moeilijk hun patiënten kwijt, zo is de ervaring van ambulanceverpleegkundigen. Echte traumaritten, met patiënten die grote ongelukken hebben meegemaakt, zoals een ongeluk in het verkeer of een val van grote hoogte, rijden al langer niet naar het Schiedamse ziekenhuis.