Categorieën

Service

François-langoer geboren in Blijdorp

François-langoer geboren in Blijdorp
Uit

François-langoer geboren in Blijdorp

  • Redactie
  • 02-06-2016
  • Uit
François-langoer geboren in Blijdorp

Foto's: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp heeft een nieuwe inwoner: een knaloranje François-langoertje. Het aapje dat pas is geboren, steelt de show aan de rand van de Chinese sfeertuin.

De François-langoer is een bijzondere, bladetende apensoort; de jongen komen altijd oranje-kleurig ter wereld. Na verloop van tijd krijgen zij de zwarte kleur van hun ouders.

Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland die deze bijzondere apensoort houdt. De François-langoeren zijn onderdeel van het Europese fokprogramma dat bestaat uit 28 dieren verspreid over een beperkt aantal dierentuinen. De jonge François-langoer is dus ook een welkome aanvulling op de huidige populatie. Moeder Nanpi is zelf in Blijdorp geboren. Toen zij in 1997 werd geboren was zij de allereerste François-langoer die in een dierentuin werd geboren.

François-langoeren horen van nature thuis in de tropische wouden in het zuidoosten van China en het aangrenzende Vietnam. Helaas worden ze daar flink bejaagd en bovendien verdwijnt steeds meer van hun biotoop door toedoen van de mens. Het aantal François-langoeren in het wild is de afgelopen decennia dan ook flink verminderd van ongeveer vijfduizend in 1983 naar hooguit tweeduizend nu. De diersoort wordt dan ook beschouwd als bedreigd in haar voortbestaan.