Categorieën

Service

Frankeland doet mee in project voor betere zorg

Frankeland doet mee in project voor betere zorg
Nieuws

Frankeland doet mee in project voor betere zorg

  • Redactie
  • 03-11-2015
  • Nieuws

Van Rijn (midden): Werken aan een zo waardig mogelijk verblijf in het tehuis - foto's: VWS


SCHIEDAM - Staatssecretaris Martin van Rijn was gisteren een van de gasten in 'Huize' Frankeland om een energieke start te maken met een landelijk project om de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen te verbeteren.

De campagne 'Waardigheid & Trots' heeft tot doel om bewoners zich 'zo thuis mogelijk' te laten voelen, en 'medewerkers trots te laten zijn op hun werk', zo legde Van Rijn uit.

Dat bewoners in een tehuis kunnen rekenen op liefdevolle zorg is geen gesneden koek, zo leert de ervaring - ook in de particuliere omgeving van Van Rijn. Daar komt bij, aldus de staatssecretaris, dat de bewoners 'een steeds zwaardere zorgvraag' hebben en zullen hebben.

De beste weg om te gaan is volgens Van Rijn een versterkte samenwerking tussen de zorgorganisaties en de duizenden, honderdduizenden vrijwilligers die in de zorg actief zijn. Verder is het nodig om beter te luisteren naar de cliëntenraden, om ondernemingsraden te betrekken bij opleidingsplannen, om er voor te zorgen 'dat managers weten wat er speelt op de werkvloer'.

Om de structuurversterking een zetje de goede richting op te geven, is afgesproken dat zorginstellingen extra 'ruimte' krijgen om initiatieven te ontplooien. Frankeland is een van de zorggroepen die meedoet in dit programma - en die gisteren zijn ervaringen aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de doeken mocht doen. Van Rijn ziet deelname van de Schiedamse groep aan 'Waardigheid en Trots' als 'hartstikke mooi'. In het project worden ervaringen uitgewisseld en aan andere zorginstellingen tot voorbeeld gehouden.

Die extra ruimte bestaat uit verlichting van de geldende regels, en ook uit financiële ruimte. De wettelijke voorschriften moeten voor de zorgcentra niet langer een keurslijf blijken, maar hen vooral ondersteunen in het zo persoonlijk mogelijk maken van de zorg die zij leveren. Overtreding van deze regels is binnen het project zelfs mogelijk, als de huizen daar goede redenen voor kunnen opgeven.

Financiële ruimte ontstaat zowel omdat de zorginstellingen tijdens het experiment meer ruimte krijgen om te bepalen waaraan ze hun budget besteden - alsook vanwege een ruimer budget. Van Rijn liet gisteren weten dat er tweehonderd miljoen euro beschikbaar is voor de kwaliteitsverbetering. Dat geld wordt onder meer gestoken in opleidingen en dagbesteding. Verantwoording achteraf over de besteding van iedere euro is binnen het project minder belangrijk.

In totaal participeren honderdvijftig zorgaanbieders, met bijna zevenhonderd locaties, in Waardigheid & Trots. Daaronder ook Argos Zorggroep. Zo'n zeventig organisaties waren gisteren in Frankeland vertegenwoordigd; behalve de zorgcentra stuurde ook cliëntenraden, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Zorgverzekeraars Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hun afgevaardigden. De deelnemers benadrukten het belang van de samenwerking: om met elkaar te komen tot de best mogelijke verpleeghuiszorg.