Fors minder Coronabesmettingen van Schiedammers bij GGD

21-05-2021 Gezond Redactie

Aantal positieve tests van Schiedammers in het laatste dikke halfjaar; de verhouding tussen de blauwe Schiedamse lijn en de oranje voor het hele GGD-gebied is arbitrair; beeld: GGD


SCHIEDAM – Het aantal positieve Coronatesten dat Schiedammers afleggen, daalt rap. In ieder geval worden er aan de Fokkerstraat en in de andere teststraten van de GGD Rotterdam-Rijnmond flink minder infecties vastgesteld: afgelopen week lag dat aantal op 156.

Een week eerder bleken 209 Schiedammers na een test dragers van het virus, en de week daarvoor betrof het 260 stadgenoten. Het grootste aantal Schiedammers dat in een week bij de GGD besmet bleek was 439, begin november vorig jaar. Dit jaar lag de piek in de tweede helft van maart, met 315 en 319 wekelijkse besmettingen.

De flinke daling met een kwart gaat gepaard met een flinke daling van het aantal getesten. Voor het eerst sinds begin februari lieten vorige week minder dan duizend Schiedammers zich testen, 943 om precies te zijn. De week daarvoor gingen nog 1214 stadgenoten bij de GGD langs voor een test, de week daarvoor 1486. Het drukst hadden de teststraten – en een enkele GGD-medewerker die mensen thuis controleert – het ook in maart, toen er in een week 2580 Schiedammers voor de deur stonden voor een test. Dat aantal werd ook tijdens de besmettingspiek in november vorig jaar niet gehaald.

Minder bezoekers aan de teststraten kan duiden op minder mensen met klachten en daarmee een gunstige ontwikkeling zijn, maar kan ook andere redenen hebben, bijvoorbeeld dat mensen het drukker hebben met andere zaken, zoals vakantie. 16,5 Procent van de Schiedammers die zich voor een test meldden bleek besmet, relatief en absoluut wat minder dan in de weken ervoor, toen 17,2 en 17,5 procent van de geteste Schiedammers besmet bleek. In het hele bedieningsgebied van de GGD steeg het percentage besmetten afgelopen week overigens wel, ook al ligt dat met 15,9 procent nog steeds iets lager dan onder de Schiedammers.

Ook bleken er afgelopen week weer wat meer mensen besmet bij de teststraten. In de week tot 9 mei waren dat er maar vier, maar afgelopen week steeg dat aantal naar 21. Het gaat dan om besmettingen in zorgcentra en ziekenhuizen bijvoorbeeld. Daarmee kwam het totaal aantal Schiedammers waarvan bij de GGD en het RIVM besmetting bekend is afgelopen week op 177.Gerelateerd