Categorieën

Service

Energiek Schiedam komt met duurzame zeven

Energiek Schiedam komt met duurzame zeven
Wonen

Energiek Schiedam komt met duurzame zeven

  • Redactie
  • 04-09-2017
  • Wonen
Energiek Schiedam komt met duurzame zeven

De duurzame zeven in Schiedam: de zeven stellingmolens; foto De Schiedamse Molens

SCHIEDAM – De energietransitie biedt kansen voor Schiedam. Dat stelt Energiek Schiedam in een schrijven aan de lokale politiek. Om die te grijpen is wel politieke daadkracht nodig, stelt de burgercoöperatie, die de fracties in de raad uitdaagt om ambitieuzer te zijn dan het stadsbestuur als het om duurzaamheid gaat.

Zes suggesties doet Energiek Schiedam in een schrijven aan de raadsfracties, plus de uitnodiging om zelf met een zevende idee en plan te komen om het energieverbruik in Schiedam duurzamer te maken en als stad zelf te werken aan milieuvriendelijke vormen van energie-opwekking.

Het stadsbestuur moet het voorbeeld geven, vindt Energiek Schiedam. 'Leg publieke daken vol met zonnepanelen'. 'Stimuleer pioniers in energiebesparing', 'stimuleer elektrisch vervoer' en 'openbaar vervoer zonder milieuschadelijke uitstoot', zijn enkele van hun adviezen, gebundeld in 'de duurzame zeven'. De coöperatie nodigt de politieke partijen van de stad uit om tijdens de Brandersfeesten in de stand van Energiek Schiedam op de Duurzame Markt in gesprek te gaan over de manier waarop Schiedam het best de energietransitie in kan gaan.

Volgens Energiek Schiedam is de stad te weinig ambitieus in de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam energieverbruik. Het lokale bestuur formuleerde het doel van dertig procent minder verbruik van fossiele energiebronnen in 2030 en een helemaal duurzame stroomvoorziening in 2050. Dat kan veel beter. “Wij dagen u uit om met een ambitieuzere doelstelling te komen in uw partijprogramma”, zo houdt de coöperatie de fracties in de Schiedamse gemeenteraad voor.

De duurzame zeven kunnen voor de stad het verschil maken. De plaatselijke economie kan profiteren van de inkomsten uit zonne-energie, als er tenminste goed beleid op wordt gemaakt. Elektrisch rijden kan de stad minder vuil maken, dus stimuleer die manier van autorijden, met voldoende laadpalen en bijvoorbeeld een openbaar vervoerder die de overstap naar elektrisch rijden maakt.

Veel mensen schrikken nog terug van het afnemen, laat staan het zelf opwekken van duurzame energie omdat ze denken dat dat te moeilijk is om als particulier te realiseren. Goede informatie is wezenlijk, en daar ligt een taak voor de (gemeentelijke) overheid. Mensen die wel voorop lopen in het verzinnen en in gebruik nemen van slimme en duurzame oplossingen voor hun huis of bedrijf, moeten in Schiedam zo veel als mogelijk gestimuleerd worden, aldus Energiek Schiedam. En het zou veel verschil maken als de gemeente zelf voorop loopt op deze weg, aldus de coöperatie in haar duurzame zeven.