Categorieën

Service

Een op vijftien Schiedammers ervaart drugsoverlast

Een op vijftien Schiedammers ervaart drugsoverlast
Wonen

Een op vijftien Schiedammers ervaart drugsoverlast

  • Redactie
  • 24-07-2017
  • Wonen
Een op vijftien Schiedammers ervaart drugsoverlast

Foto: politie Maastricht

SCHIEDAM - Twee op de vijf Schiedammers stelt dat bij hen in de buurt, gebruik en/of handel in drugs voorkomt. 6,6 Procent van de mensen in Schiedam stelt daar veel last van te hebben.

Daarmee ligt het aantal mensen dat dicht bij huis iets van drugshandel en -gebruik merkt, in Schiedam zelfs hoger dan in Rotterdam, waar 37,7 procent van de mensen drugs waarneemt. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat deze vandaag presenteert in de Veiligheidsmonitor 2016.

De overlast van drugs is volgens die cijfers in Rotterdam wel groter dan in Schiedam. In de Maasstad stelt 9,7 procent van de mensen veel overlast te ervaren. In Vlaardingen ervaart vier procent van de inwoners drugsoverlast. Het percentage inwoners dat drugsgebruik of -handel waarneemt ligt een stuk hoger: ruim 28 procent.

Het meest gebukt onder drugsgebruik en -handel lijken de inwoners van Roosendaal te gaan. Een op de acht van hen stelt in 2016 veel overlast te ervaren van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Ook Rotterdam en de vier grootste Limburgse gemeenten staan in de top zes van drugsoverlast. In Maastricht daalde het percentage inwoners dat veel overlast ervaart van drugs in de buurt, terwijl het in Sittard-Geleen toenam.

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016 van het CBS. Daarin zijn de resultaten te vinden van jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De VM wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gemeenten en politie.

De irritaties over hangjongeren en buurtbewoners zijn overigens groter dan over drugshandel en gebruik. Landelijk gezien heeft vijf procent veel last van hangjongeren en buurtbewoners tegenover drie procent die veel last heeft van drugshandel- en gebruik.