Een dag die nooit voorbij mag gaan: Opkikkerdag

05-06-2019 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Schiedamse Lara Goossens beleefde gisteren een dag die 'nooit voorbij mag gaan'. In Zeewolde was zij prinses en piraat tegelijk op een Opkikkerdag.

Stichting Opkikker organiseert deze dagen, jaarlijks, al 23 keer, voor zieke kinderen. De zesjarige Lara Goossens heeft de taaislijmziekte, die haar het leven soms zuur maakt. Maar gisteren niet.

Moeder Gea Goossens-Zandbergen vertelt hoe haar gezin, met man Martin en dochter Lotte van twee uit Schiedam-Oost, gisteren een geweldige dag beleefden in De Eemhof van Centerparcs. “We wisten niet wat ons te wachten stond toen we vertrokken.” Via de cf (cystische fibrose = taaislijmziekte)-verpleegkundige van het ziekenhuis waren zij door de stichting benaderd of ze mee wilden doen. Behalve het gezin van Lara waren er nog 55 gezinnen uit het hele land van de partij. “Maar het was juist zo mooi dat het puur om het gezin ging. We kregen een vrijwilligster toebedeeld die de hele dag met onze op pad ging, en foto's en zelfs een video maakte.” In de rij staan en wachten was er niet bij, en ook zo mooi was dat Opkikker er voor had gezorgd dat er geen andere kinderen met dezelfde ziekte als Lara aanwezig waren, want dat vormt een risicofactor. Wel fijn dat het bijna zomer is, want 'dat is het goede seizoen voor Lara'.

Zo was het onbekommerd genieten van de piratenboot, waar de beide jongedames Goossens met ooglap en al de zeilen mochten hijsen en konden sturen naar waarheen ze maar wilden. “Daarna was er een fotoshoot, met make-up en kleren. De meisjes mochten zelf beslissen hoe ze er op wilden.” Daarna de lunch, waarin met andere gezinnen werd kennisgemaakt. Indrukwekkend, ook voor Lara die na twee weken in het Sophiakinderziekenhuis in februari wel het een en ander gewend is, maar ook blij was 'dat andere kinderen dan ik ook zo'n dag mogen hebben'.

Na de lunch was het naar het kasteel, waar de dames onthaald werden door een lakei en een hofdame en in de koets-met-paarden-getrokken, plaats mochten nemen. “Daarna was er een helikoptervlucht. Of eigenlijk met twee helikopters.” Met steeds twee passagiers; kleine Lotte wilde niet, maar de vrijwilligster maar wat graag. “En daarna het slotfeest, met eten en dansen en schminken. Echt een dag met een gouden randje. Lara had nog heel lang door willen gaan.” Meestal heeft zij niet zo veel energie, omdat de ziekte de luchtwegen afknelt en dat energie kost. “Ik zou haar vandaag ook thuisgehouden hebben van de school, maar ze gingen naar de bijen, daar wilde ze heel graag bij zijn. Ik denk dat ze vanmiddag goed moe zal zijn.” Lara zit op de Jozefschool.

Voor Gea en haar man was het goed dat ook zij volop konden genieten, dankzij de goede organisatie en de vrijwilligster. “Ook wij hadden geen zorgen, over of de kinderen niet te moe waren, over de medicatie, daar hebben we totaal niet aan gedacht. Normaal zijn we ook niet zo van de drukke pretparken, en voor Lara is dat ook niet hygiënisch, maar dit ging super.”

Stichting Opkikker wil 'met man en macht, met vrijwilligers en enthousiastelingen, met donateurs en sponsors', helpen gezinnen met een ziek kind 'een positieve boost' te geven. “We nemen ze mee naar een wereld waar de ziekte even géén hoofdrol speelt.”Gerelateerd