Een bijzondere kerstdienst bij Aleida

28-12-2019 Gezond Advertentie


SCHIEDAM - Kerstmis, dat zijn twee bijzondere dagen, waarop bijna heel Nederland vrij is om te genieten van de kerstdis en elkaar. Echter: enkele beroepen kennen deze rust niet en draaien 24/7, 365 dagen per jaar door. Ëén voorbeeld van die onmisbare doorwerkers vormen de zorgverleners, waaronder verloskundigen. Uit de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er tijdens kerst gemiddeld dagelijks 420 kinderen geboren worden. Opvallend minder dan op andere dagen van het jaar, echter de oorzaak is van praktische aard. Geplande bevallingen vinden bij voorkeur niet op feestdagen plaats. Undine Prins, verloskundige bij Aleida Praktijk voor Verloskundige en Echoscopie, mocht de geboorte van twee kerstkindjes begeleiden. Zij vertelt over haar eerste dienst op Kerstmis.

“Op eerste kerstdag om negen uur ‘s avonds start mijn nachtdienst. Ik verruil mijn feestjurk voor iets comfortabeler kleding. Tijdens het kerstdiner heb ik de alcohol laten staan voor een Spa Blauw. Mijn collega draagt de dienst telefonisch over. Het was rustig, geen barende vrouwen of spoedgevallen. Ik plof neer op de bank, wetende dat die rust ieder moment kan veranderen. Er is de afgelopen dagen immers slechts één barende begeleid door ons. Stilte voor de storm?

Als ik een half uur in bed lig, gaat om 23.17 uur de diensttelefoon. Een partner belt enthousiast dat twee uur geleden de weeën van zijn vrouw zijn begonnen. De aanstaande ouders verwachten hun tweede kindje. Ik spring in de auto en rijd richting het huisadres met Jingle Bells op de achtergrond. Onderweg ben ik altijd enthousiast, er is niks mooiers dan ouders begeleiden en ondersteunen tijdens één van de meest bijzondere momenten in hun leven. En vandaag een beetje extra speciaal: een kerstbaby. Nadat ik de auto parkeer, twijfel ik even of ik wel voor de goede deur sta. Als ik naar binnen gluur, zie ik een mevrouw al puffend op de bank zitten. ‘Ja, hier moet het zijn’, denk ik.

Na alle onderzoeken te hebben gedaan, vertrekken we snel richting het ziekenhuis, want deze baby lijkt haast te gaan maken! Ook op deze momenten zijn dierbaren onmisbaar. De aanstaande vader en oma helpen de barende door het proces. Nog geen uur later wordt de eerste kerstbaby geboren, een prachtig jongetje: Liam! Hoeveel kinderen kunnen zeggen dat hun eerste kleertjes bestaan uit een kerstmuts en een pakje met een rendier er op? Ik schuif na de geboorte nog aan bij de verpleegkundigen om wat lekkers te eten. Ook hier merk je dat ze er ondanks het werken iets speciaals van willen maken en er een extra gezellige sfeer hangt.

Rond vier uur arriveer ik thuis. Ik rond het laatste gedeelte van mijn administratie af en ga met een voldaan gevoel terug mijn bed in. De bevalling gaat nog een keer voorbij in mijn hoofd en ik denk ook aan alle voorbereidingen doe ik nog moet treffen voor het kerstdiner vanavond. Ik maak me geen zorgen… ik kan op zijn minst nog vier uur slapen. Op dat moment gaat opnieuw de telefoon. Op de achtergrond hoor ik moeder zuchten en kreunen. Bij aankomst heeft mevrouw drie centimeter ontsluiting en wil meer dan graag pijnstilling. Niet wetende dat ook deze kerstbaby haast maakt. Om 08.09 wordt er een prachtig meisje, Kamila geboren. Deze ouders waren niet voorbereid op een kerstbaby. Gelukkig had het ziekenhuis Franciscus Vlietland een kerstmuts klaarliggen en krijgt ze van ons haar allereerste kerstbal met ‘My First Christmas’.

We zijn met zijn allen twee wereldburgers rijker. Beide moeders hebben hun oerkracht getoond en vergaten door al het harde werken even dat het kerst was. Mijn kerstontbijt bestaat uit beschuit met muisjes, nadat ik vannacht twee prachtige cadeaus heb mogen ontvangen. Eerst mijn bed in, dan komen de voorbereidingen van het kerstdiner later wel."

Hieronder op de foto: Liam, met Undine (l) en een verpleegkundige

Bekijk de foto'sGerelateerd