Drie nieuwe Coronabesmettingen in Schiedam

01-08-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Tussen woensdag en vrijdag is bij drie Schiedammers besmetting met het Coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Die rapporteert 311 besmettingen in de stad, sinds de uitbraak van het virus. Dat zijn er veertien meer dan een week geleden.

In het hele bedieningsgebied van de GGD loopt het aantal besmettingen hard op: in twee dagen tijd kwamen er 175 besmettingen bij, waarvan 141 in Rotterdam.

Volgens het Coronadashboard van het ministerie van de rijksoverheid is aantal besmette inwoners in de regio 9,4 op iedere honderdduizend mensen. Gisteren lag dat cijfer op 5,9, op 7 juli was het nog nul. De laatste dag dat dat cijfer hoger dan 9,4 lag, was op 18 april. Het cijfer druk uit bij hoeveel mensen een dag eerder besmetting is vastgesteld.

Ter relativering: nu wordt veel ruimer getest dan in april.

De gemeente Schiedam waarschuwde donderdag op facebook nog voor de gevolgen van het Offerfeest op de besmettingscijfers. Dat is een belangrijk feest in de islamitische traditie, waarbij mensen bij elkaar op bezoek gaan. "Om te voorkomen dat deze vrienden en familie besmet raken met het Coronavirus is het belangrijk om ook tijdens het Offerfeest extra alert te zijn", aldus de gemeente. "Vier jij het? Hou dan rekening met de maatregelen en help mee om de verspreiding van Corona tegen te gaan.

 In Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag een brief gestuurd, gericht aan studenten van hogescholen en universiteiten in de stad.  Hij roept daarin op om de maatregelen die besmetting moeten beperken, te respecteren. "Ook in de afgelopen weken zijn weer meerdere studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) positief getest. We moeten er dus met elkaar alles aan doen om het virus niet verder te verspreiden." Aboutaleb wijst erop dat sommige studenten zich de afgelopen tijd niet aan de Coronamaatregelen hebben gehouden. "Dit maakt het werk van de GGD moeilijker en zorgt ervoor dat het virus zich nog makkelijker kan verspreiden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

Vanaf woensdag gaat er in Rotterdam voor drukke plekken een mondkapjesplicht gelden. Dat is met name in de winkelgebieden in het centrum (Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenweg en Coolsingel), de markten op het Visserijplein, het Afrikaanderplein en de Binnenrotte en in de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Het gemeentebestuur zou overwegen daar nog andere winkelcentra aan toe te voegen.Gerelateerd