Draagkracht ouders bepaalt kosten peuterspeelzaal

11-11-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Ouders in Schiedam gaan meer betalen voor de peuterspeelzaal, naarmate hun inkomen hoger is.

Met deze maaregel, die volgend jaar ingaat, sluit Schiedam zich aan de bij de praktijk in de rest van het land. Wethouder Mario Stam: “Zo blijft de peuterspeelzaal voor ouders betaalbaar en kan de gemeente de peuterspeelzaal ook in de toekomst blijven subsidiëren.”

Nu betalen alle ouders een eigen bijdrage van € 105,- per jaar per peuter in de gesubsidieerde peuterspeelzaal. Ouders met een belastbaar jaarinkomen tot € 25.000,- gaan vanaf 1 januari minder dan die € 105,- betalen. Stam geeft enkele voorbeelden: ouders met een belastbaar jaarinkomen van € 35.000,- gaan vooralsnog € 190,- per jaar betalen en bij € 100.000,- is de ouderbijdrage € 958,- per jaar.

“De peuterspeelzaal is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind", aldus Stam. De eigen bijdrage hoeft voor ouders geen belemmering te zijn om hun peuter deze ervaring mee te geven, zo is de overtuiging van de wethouder. "Als zij de eigen bijdrage écht niet kunnen betalen, kunnen ze een beroep doen op bijzondere bijstand." Ouders krijgen voorlichting over de veranderingen en worden waar nodig geholpen bij het aanvragen van Kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst.

Peuters - kinderen van 2,5 tot vier jaar - kunnen twee, soms drie dagdelen naar de gesubsidieerde peuterspeelzaal. Voor sommige peuters is het volgens het Centrum voor Jeugd en Gezin voor hun ontwikkeling belangrijk om vijf dagdelen naar de peuterspeelzaal te gaan. In dat geval betalen de ouders een eigen bijdrage voor maximaal twee dagdelen. Alle Schiedamse peuterspeelzalen zijn verbonden aan een Schiedamse basisschool, zodat de kinderen eenvoudig kunnen doorstromen.Gerelateerd