Categorieën

Service

De Week van het Geluk - tegen eenzaamheid

De Week van het Geluk - tegen eenzaamheid
Wonen

De Week van het Geluk - tegen eenzaamheid

  • Redactie
  • 21-09-2016
  • Wonen
De Week van het Geluk - tegen eenzaamheid
SCHIEDAM – Op de Dag van de Vrede werd vanmiddag bij De Buurtvrouw 'De Week van het Geluk' gelanceerd. Een week die vooral in het teken staat van 'De Langste Tafel' en tot doel heeft mensen uit een ongewild isolement te halen.

In tien weken tijd is het idee van De Week van het Geluk ontstaan en uitgewerkt. Hij wordt gehouden in de Week van de Eenzaamheid – die eerdere jaren ook in Schiedam inhoud werd gegeven. “Maar is geluk niet de beste manier om eenzaamheid te bestrijden?”, zo vroeg wethouder Patricia van Aaken zich af. “Schiedammers maken geluk”, haalde zij een ander Schiedams thema er ook bij. “Top dat we het doen met elkaar.”

De Week van de Eenzaamheid of het Geluk dus, is een initiatief van de Coalitie Erbij, gevormd door partijen als Humanitas, het Ouderenfonds, de Zonnebloem, het Leger der Heils en verschillende fondsen. Arie Ouwerkerk, directeur van de Coalitie Erbij verklaarde aan een gehoor van een veertigtal beroeps- en vrijwillige werkers tegen eenzaamheid, nog een waarom isolement steeds urgenter wordt gevoeld in de maatschappij. “We zijn steeds meer eisen aan het leven gaan stellen”, is een hele belangrijke. “Er zijn de transities in de samenleving (ouderenzorg wordt van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten) en we moeten steeds meer zelf doen.” Tel daar de vergrijzing bij op en duidelijk is dat er een mogelijk probleem is. “In 2020 hebben we meer dan een miljoen tachtigplussers, die allemaal thuis blijven wonen.” En we weten ook steeds meer van eenzaamheid”, aldus Ouwerkerk. Onder meer dat negatieve effecten van eenzaamheid groot kunnen zijn. “Eenzame mensen sterven in de regel vier, vijf jaar eerder.” En er is berekend dat als de eenzaamheid vermindert, ook de kosten van de gezondheidszorg omlaag gaan.

Wat er dan aan eenzaamheid te doen is wilde de verzamelde groep bij de Buurtvrouw graag weten. Hun ervaring is dat mensen nogal eens sceptisch zijn – en vertrekken mensen het soms ook niet om uit hun isolement te komen?! De tips van Ouwerkerk waren duidelijk: “De beste manier om eenzaamheid te bestrijden is dat mensen er zelf voor zorgen niet eenzaam te worden. Dus investeer in de kwaliteit van je sociale relaties. Daar heb je meer aan dan die dure boot die je koopt.” Leg ruzies, zeker met de buren of in het gezin bij. Zorg na verhuizing dat je weer een kennisenkring opbouwt, want dat zijn de beste manieren om eenzaamheid te vermijden.

Beroepskrachten en vrijwilligers van allerlei organisaties zijn er dan om de mensen die zo'n ondersteunend netwerk zelf niet meer hebben, bij te staan. “En samenwerking is belangrijk”, aldus Ouwerkerk. “Door organisaties en burgerinitiatieven, op het vlak van zorg, welzijn, wonen en ook armoedebestrijding. “Je kunt nooit in je eentje eenzaamheid bestrijden”, hield hij zijn gehoor voor. Een pluspunt is er volgens hem, en hij werd daar in beaamd: het taboe op eenzaamheid lijkt in de maatschappij minder te worden. “BN-ers praten er zelfs over, dat is belangrijk.”

De Week van het Geluk kent een uitgebreid programma met en bij allerlei organisaties. Als eerste morgen de 'brunch met verhalen' van de voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam, bij speeltuin Straus & Co aan de Puccinistraat. Van twaalf tot half drie, zelf verhalen of gedichten voorlezen is ook mogelijk.