Categorieën

Service

De Vlietlanden staan in bloei

De Vlietlanden staan in bloei
Nieuws

De Vlietlanden staan in bloei

  • Redactie
  • 29-04-2016
  • Nieuws
De Vlietlanden staan in bloei

Foto: Natuurmonumenten, Ren'e Koster

SCHIEDAM - De Vlietlanden staan in bloei. Het is er één grote kleurenpracht. Duizenden dotterbloemen, echte koekoeksbloemen en pinksterbloemen geven het natuurgebied van Midden-Delfland de kenmerkende gele en roze voorjaarskleuren.

Boswachter Guus van Oostwaard is trots op ‘zijn bloemen’. “Ik hoef niet met een bloemetje thuis te komen, ik neem mijn vrouw mee naar de Vlietlanden, een mooier boeket krijg je niet te zien”.De Vlietlanden zijn oer-Hollands. Het laagveengebied is nooit ingepolderd en bestaat uit uitgestrekte, stille rietlanden en natte graslanden. Puur natuur middenin de Randstad. Ieder jaar wordt het gras gemaaid en als hooi afgevoerd. Zo blijft de grond van het gebied voedselarm, waar deze bloemen juist van houden.

De bloeiende bloemen zijn niet alleen prachtig, ze zijn van groot belang voor het natuurgebied waar de boswachter al zijn hele leven aan werkt. “De bloemen zorgen er ook voor dat er veel bijen, kevertjes, vlinders en andere insecten op af komen. En die zijn dan weer voedsel voor de bedreigde weidevogels, die nog gewoon broeden op de Vlietlanden.

Iedereen kan meegenieten van de bloemen- en vogelrijkdom. Stap aan boord van fluisterboot de Andante, met een gids die je alles vertelt over het gebied. De passagier vaart langs de bloeiende hooilanden. Of ga aan boort van een zeilend vrachtscheepje, gebouwd rond 1900 dat aan de binnenkant helemaal ingericht voor een comfortabele rondvaart. Natuurlijk is het ook mogelijk om te wandelen en fietsen rondom de Vlietlanden.