Categorieën

Service

De Tempel krijgt deel oude glorie terug

De Tempel krijgt deel oude glorie terug
Nieuws

De Tempel krijgt deel oude glorie terug

  • Redactie
  • 31-03-2017
  • Nieuws
De Tempel krijgt deel oude glorie terug

Foto: Maurice Kruk

ROTTERDAM - Geurende seringen, een kardinaalsmuts of meidoorn, hazelaars… Ze zijn typisch voor landgoederen en werden gisteren geplant op Landgoed de Tempel, op een steenworp afstand van de Schiedamse stadsgrens in Rotterdam.

Samen met vrijwilligers gaf stadsboswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten de eerste honderden bomen en struiken op het landgoed een plaats in de grond. Eind 2016 zijn vrijwilligers tijdens de Natuurwerkdag voor het eerst gestart met het landschapsherstel op het landgoed. Johan van Galen Last, boswachter en landgoederenspecialist bij Natuurmonumenten, is blij met wat er sindsdien gebeurd is: “Vrijwilligers zijn hard aan het werk om achterstallig onderhoud weg te werken. Ook vergroten we de diversiteit aan bomen, struiken en kruiden én herstellen we delen die verloren zijn gegaan zoals een oude boomgaard.”

Stadsboswachter Kruk plantte gisteren met de vrijwilligers de eerste seringen, kardinaalsmutsen, hazelaars, meidoorns, krenteboompjes en sporkehout. “Dit is nog maar het begin! Er zijn namelijk nog meer plantvakken voorzien, maar om de rust te bewaren en soorten niet te verstoren, gaan we in fasen aan het werk”, legt hij uit. “Zo kunnen vogel- en vleermuissoorten die op het landgoed een plekje hebben gevonden, uitwijken naar een andere boom wanneer we de herstelwerkzaamheden op een bepaalde plek starten.”

Landgoed de Tempel is een statig landgoed vlakbij Oud-Overschie. Het herbergt onder meer de oudste eik van Rotterdam. De eerste vermelding van het huis De Tempel stamt uit 1485 toen Gillis van Cralingen, heer van Wassenaer, zijn neef Jan van Cralingen beleende met het ambacht Sluipwijk en de hofstede De Tempel. Het landgoed is vandaag de dag  geopend en gratis toegankelijk voor publiek, van zonsopgang tot zonsondergang.

De komende jaren geeft de gemeente Rotterdam de historische gebouwen en het park een opknapbeurt. Het landgoed wordt beter toegankelijk en beleefbaar. Natuurmonumenten brengt expertise in op het gebied van erfgoed, natuur en recreatie en is beoogd beheerder van het landgoedpark.