De sneeuwvlokjes van de GGD

07-02-2021 Gezond Han van der Horst

Foto: GGD


COLUMN - Voor het eerst in jaren hebben we weer eens serieus sneeuw. Ik herinner me nog hoe ik als kind in de ochtend met mijn warme adem de bloemen op de ramen wegblies. Voor personen van beneden de vijftig: daaronder verstaat men de bevroren condens die zich bij vorst aan de binnenkant van de ruit vastzette. En wat een teleurstelling het was als de straat ‘s nachts niet met een witte laag was bedekt. Wij Hollandse jongens vonden het heerlijk om door de sneeuw te baggeren. Ik herinner me ook nog hoe broeder Blasius ons van de Sint Jozefschool naar het Sterrenbos voerde. Daar gingen wij onder zijn leiding gezamenlijk sneeuwballen gooien. Kijk, door dat geslacht is Nederland zo sterk en rijk gemaakt. Door dat geslacht zijn aan de andere kant de kinderen te veel verwend zodat zij nu – terwijl wij van achter de geraniums toekijken – van Nederland Watjesland hebben gemaakt.

Blijkens een bericht op Schiedam24 sluit de GGD Rotterdam Rijnmond de testlocatie in de Fokkerstraat. In het hele werkgebied van deze dienst blijven alleen die in Ahoy en op het vliegveld Zestienhoven open. De GGD verzoekt mensen die al een afspraak hadden die zoveel mogelijk om te boeken naar dinsdag of later.

Er zijn namelijk op de gesloten testlocaties plekken waar het glad kan zijn. Zeker nooit van strooizout gehoord. En op de wegen naar die afgelegen locaties is het blijkbaar op zondag en maandag niet glad.

Opnieuw geeft de GGD het publiek weinig reden tot enthousiasme over zijn functioneren. Een paar dagen terug kwamen er berichten binnen over negentigjarigen die voor de vaccinatietent in weer en wind een half uur moesten wachten op hun prikbeurt. Dat gebeurde op Schiphol. Het blijk van improvisatietalent bij ons in de buurt is opnieuw tekenend.

Daar moet wel een kanttekening bij worden gemaakt. Vroeger had elke gemeente een GGD. Oudere lezers herinneren zich nog wel krantenberichtjes over verkeersslachtoffers die in een ambulance van de GGD naar het ziekenhuis waren gebracht. In 2010 begonnen – had u nooit gedacht – grote fusietrajecten die met bezuinigingen gepaard gingen. Er zijn nog 25 GGD’s over, één per veiligheidsregio. Schiedam valt onder de GGD Rotterdam-Rijnmond waarvan het werkgebied zich uitstrekt tot en met Goeree-Overflakkee.

Van een uniforme organisatievorm is onder die 25 GGD’s geen sprake. De staf is door tien jaar bezuinigingen behoorlijk uitgedund. Volgens de gerenommeerde website Medisch Ondernemen worden de GGD’ers gehinderd door bezuinigingen en bestuurlijke weeffouten. Zie hier. Een zoektocht op Google levert al gauw de nodige berichten op over kommer en kwel, gewoon omdat ze zo kort gehouden worden. De aansturing is ook spectaculair. Alle aangesloten gemeentes bemoeien zich ermee en sturen een vertegenwoordiger naar het bestuur. Zo ontstaat een heel parlement dat een keer of vijf per jaar vergadert.

Je kunt het de GGD’s niet kwalijk nemen. Wel de bestuurders op landelijk en lokaal niveau die het zo ingewikkeld en ondergefinancierd hebben gemaakt. Ondertussen is het de burger die de prijs betaalt, nu dan eindelijk puntje bij paaltje komt en zich een noodsituatie voordoet.Gerelateerd