De Gorzen slaat zich met kleur en verve door moeilijke Coronatijden

18-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – 79 Bossen tulpen gaan er dezer dagen over in andere Gorzenese handen. Of eigenlijk: twee keer 79 bossen.

Luister, het zit zo: er was ‘een gulle gever’, zoals Ineke Elshof hem noemt. Zij is namens Dock actief op vele fronten in Schiedams meest zuidelijke wijk, en kreeg samen met wijkprocesmanager Marcel Kreuger de schone taak om een bestemming te geven aan het forse bedrag dat deze gulle gever – over het hoe en waarom wil Elshof geen boekje open doen, anders dan dat het ‘een ondernemer’ betreft – beschikbaar stelde. Voor de Gorzen.

“We hebben enkele ideeën op een rijtje gezet”, vertelt Elshof, “en hij vond ze allemaal goed”. En zo is het gekomen. Een van de plannen was om alle werkers zonder wie de wijk en de stad niet kan functioneren dezer dagen – sinds enige weken weten we dat je dat ‘mensen met een vitaal beroep’ noemt – bijzonder in het zonnetje te zetten. Of liever in de bloemen. Klimop in de Groenelaan was die opdracht wel toe te vertrouwen. Elshof plaatste een oproep en kreeg 79 namen voorgedragen van mensen die in zo’n vitaal beroep aan het werk zijn en in de wijk wonen. “Ik geloof dat er drie niet in de Gorzen wonen, maar zij werken in ieder geval wel in de wijk, dus die hebben we gewoon meegenomen.”

Willem Schaper van Klimop wilde zijn steentje bijdragen aan de kleurige steunbetuiging aan de noeste werkers en besloot een tweede bos bloemen aan iedere vitale werker cadeau te doen. Donderdag, gisteren en vandaag konden de 79 mensen de bloemen in de Groenelaan ophalen. Met bijgaand resultaat.

Maar de gulle gever was een echt gulle gever, dus er bleef ook met al die bossen nog veel geld over.

Dat leidde tot een tweede uitgave zoals Elshof en Kreuger die hadden voorgesteld. “We hebben ook vijftien tablets kunnen kopen voor de Willibrordusschool.” In deze Coronatijden moeten de kinderen eigenlijk ook op de basisschool beschikken over een vorm van computer, om hun lesmateriaal en opdrachten te kunnen ontvangen en doen. “En lang niet alle kinderen hebben thuis een computer”, weet Ineke Elshof. De stichting Leergeld zorgde voor extra mogelijkheden en stelde tablets beschikbaar, maar die bijdrage was eindig, en zo bleven er vijftien kinderen zonder computer over. Met dank aan de gulle gever is dat dus nu verleden tijd. Op een foto hieronder is te zien hoe John Maris, Gorzenees in de IT, de tablets samen met Elshof op school afleverde.

Meer initiatieven staan op stapel, want nog is er geld over. Maar voor uitvoering van die plannen moet andermaal het een en ander worden afgetikt; nieuwsgierige nieuwsschrijvers moeten dus nog even geduld hebben.

Wat wel zeer de moeite van het vertellen waard is, aldus Elshof, is de flyer die alle Gorzenezen, drieduizend huishoudens in totaal, afgelopen dagen in de bus kregen. “Ingesloten hebben we ook een rode kaart. Het idee is dat mensen die hulp nodig hebben, de rode kaart achter hun raam kunnen zetten. En dan is het niet de bedoeling dat ik of andere mensen van Dock of WOT bij ze aankloppen, maar dat buren die een boodschap gaan doen en de kaart zien, even aanbellen om te vragen wat er is en of ze iets kunnen doen. Dat kan heel eenvoudig een boodschap zijn, of een vraag, of wat dan ook. En hou daarbij afstand.” Buren helpen Buren is de actie gedoopt; ze maakt deel uit van het initiatief Schiedam Helpt, van WOT en Dock.

Elshof is dezer dagen ook druk als kok. Op dinsdag en donderdag wordt er in de Gorzen gekookt, voor mensen die eenzaam zijn, maar ook voor hen die druk zijn en het wel makkelijk vinden als er voor eten wordt gezorgd. “Een lekkere maaltijd voor vijf euro, met een toetje erbij thuisgebracht.” Zelf kruipt Elshof meestal op dinsdag achter het fornuis, op donderdag zijn het twee vrijwilligers van Taverne de Schranserij. In feite is het een uitbreiding van de verschillende kookinitiatieven die maken dat er voorheen iedere donderdag ergens in de Gorzen bij een warme maaltijd aan te schuiven viel. 36 Porties werden er van de week rondgebracht.

Bekijk de foto'sGerelateerd