De G1000: trots, verbinding en actie voor Schiedam

11-03-2017 Gezond Redactie

De voorstellen die de meeste bijval kregen op de G1000

SCHIEDAM - Communicatie, trots, verbindingen en transpiratie. Daarover ging het vandaag tijdens de G1000. De G1000-burgertop werd voor de tweede keer in Schiedam gehouden, dit keer in de Grote of St.-Janskerk. En werd, zoals een organisator zei, 'het woord van de burger in Gods huis'.

Het ochtendprogramma stond vooral in het teken van het oogsten van ideeën. In groepjes van vier werden de bijna driehonderd deelnemers aan het werk gezet om uit te wisselen wat hun plannen, hun dromen en misschien ook wel hun zorgen voor Schiedam op tafel te krijgen. Die werden letterlijk op tafel opgeschreven en dienden zo als bron van inspiratie voor een volgende groep die aan die bewuste tafel aanschoof.

Dankzij de middelen van de moderne communicatietechniek werd de groepjes gevraagd een kernwoord van hun ideeën door te geven. De centrale computer zette deze op de centrale schermen; hoe groter het woord daar, hoe vaker de term werd genoemd. Veiligheid verscheen zo het meest prominent in beeld, met ook betrokkenheid en trots als goede tweede en derde. Maar ook een concrete term als 'ideeënwebsite' haalde de top zes, die als input ging dienen voor het middagprogramma.

Daarin ontmoetten de deelnemers elkaar op thema. Per groepje werd een korte presentatie gemaakt van de plannen waarmee de groep op de proppen kwam. Zo werden de 'grote' thema's vertaald in concrete plannen en voorstellen. Aan het eind van de middag kon ieder vier stemmen uitbrengen op een twintigtal voorstellen. Plannen die Schiedam verder gaan helpen, problemen de wereld uit krijgen, nieuw elan brengen, de stad mooier en beter maken. Plannen die als input kunnen dienen voor de 'beroeps' die beleid voor Schiedam uitdenken, maar ook plannen die de deelnemers zelf willen helpen realiseren.

Die stemming leidde tot een top tien, zoals hierboven te zien. Over enkele weken staat er weer een nieuwe ontmoeting in het kader van de g1000 gepland. Die krijgt vooral het karakter van een werkplaats, om met inspiratie en transpiratie Schiedam verder te helpen.Gerelateerd