Couvée: Solidariteit met armen is verdampt

31-07-2016 Gezond Redactie

Couvée (midden) in gesprek met Boris van der Ham en Colet van der Ven

HILVERSUM – Dick Couvée is bezorgd over de groeiende kloof tussen arm en rijk, ook in Nederland. De Schiedamse dominee van de Rotterdamse Pauluskerk sprak zijn zorgen vanmiddag uit op tv, bij het NPO-programma De Nieuwe Wereld.

“Heel alarmerend wat er gebeurt, in het onderwijs, de zorg en waar het gaat om inkomen en vermogen. Er komt een groeiende kloof in de samenleving, met desastreuze gevolgen”, aldus Couvée. Hij ziet dat de armoede in Rotterdam enorm toeneemt. “Mensen verkeren vaker in die positie en verkeren er langer in.” Het aantal mensen met structurele schulden groeit volgens hem. “Het aantal daklozen en dus ook verslaafden ook.”

Het vervelende, het zorgwekkende aan armoede is natuurlijk het feit dat mensen van weinig moeten leven, maar vooral wat daar het gevolg van is: “Het geeft een gevoel dat je niet mee kunt doen in de samenleving, er niet bijhoort. Er is een grote groep in Rotterdam die met zo veel woorden zegt: 'we doen er eigenlijk niet toe'. Armoede maakt je ziek, depressief.”

Colet van der Ven, interviewster van het programma, wil graag van Couvée weten hoe het dan gesteld is met de solidariteit. “Die is zoek. Die is verdampt in het idee dat je als individu, als mens, jezelf genoeg zou zijn”, aldus de Schiedamse dominee. “Als je in de zaken voor mekaar hebt, vooral in materiële zin, dan is het oké.”

Dat is echt anders dan het ooit was. “Als ik kijk hoe ik zelf ben opgevoed. Thuis gold altijd dat behalve voor je eigen leven, je ook een hele grote verantwoordelijk had voor de samenleving. Met name voor de zwakken en kwetsbaren. Ik heb het gevoel dat dat de afgelopen dertig, veertig jaar steeds meer is verdwenen.” Het kan er volgens de dominee mee te maken hebben dat de kerken er niet meer in slagen om deze boodschap van zorg voor anderen, tussen de oren te brengen van grote groepen mensen.

Goede ontwikkelingen zijn er ook. “Ik zie allerlei voorbeelden van burgers die wel hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen voor hun eigen leven, maar ook voor eigen buurt, jonge mensen en ondernemers. Bijvoorbeeld ondernemers die zeggen: ik heb een onderneming en ik moet winst maken, maar die gaat niet alleen naar de aandeelhouders; ik wil ook mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor mensen die het op eigen kracht niet redden.

Gesprekspartner Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, constateert behalve een groeiende verschillen in materieel opzicht, ook een kloof in 'hoe er naar elkaar wordt gekeken'. “De elite en de tokkies, zo wordt het uit elkaar gespeeld. Dat is een cultureel probleem. We moeten met name in het onderwijs in gesprek gaan met elkaar om die kloof tussen hoog en laag opgeleiden te slechten.”

Couvée stelt in reactie dat het belangrijk is dat 'je aan mensen laat zien wat er onder armen en mensen met lage opleiding in onze samenleving aan de gang is. In al die geval dat of zij zelf of ik hun verhaal doe, hoor ik 'potverdorie, ik wist niet dat het zo ernstig was, dat moeten we niet willen'. “Dan ontstaat de energie om er iets aan te doen.”Gerelateerd