Coronatesten in Fokkerstraat gaat volle bak door

25-09-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – De GGD Rotterdam-Rijnmond spreekt tegen dat de teststraat op Corona in de Fokkerstraat er verlaten bijligt.

Er is juist veel getest de afgelopen week, ook al is de tendens de afgelopen dagen wat dalend. In precieze aantallen: 828 tests op zaterdag, 738 op zondag, 626 op maandag, 556 op dinsdag en 550 op woensdag. Op sociale media wordt gesteld dat het op de teststraten heel stil is.

“De locatie op de Fokkerstraat is een grote locatie in een gebouw waar de doorstroom soepel verloopt. Daarom zie je in de omgeving geen files ontstaan”, aldus een woordvoerster van de GGD in de regio. “We vragen mensen kort op hun afspraak naar de testlocatie te komen, ook met het doel om filevorming en overlast voor de buurt tegen te gaan.”

Wat ook hielp was dat de afgelopen tijd volgens de woordvoerster steeds vier of vijf teststraten in gebruik waren. In het gebouw zijn zes teststraten ingericht. Een maand geleden werden met drie teststraten dagelijks zo'n vierhonderd mensen gecontroleerd op de virusinfectie. Zie dit artikel.

De terugloop in aantal geteste mensen heeft volgens de zegsvrouw te maken met de inzet van personeel. Daar waar de vraag het grootst is worden medewerkers naartoe gestuurd, en dat zorgt voor wisselende bezetting op de sinds kort zes vaste en twee mobiele testlocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Bovendien: “Soms moeten mensen thuis bemonsterd worden.” Over het hele bedieningsgebied, dat loopt van Goeree-Overflakkee tot Krimpen aan den IJssel, is het aantal tests stabiel. “We zitten nu al een tijdje op gemiddeld 2500 testen per dag.

Dat zouden er wat de GGD betreft nog best meer mogen worden, want de wachttijden lopen op, tot drie, vier dagen en soms nog meer. “We zouden verder willen opschalen, maar zoals je ongetwijfeld in de media hebt vernomen, kunnen we dat nu helaas niet doen om dat de labcapaciteit eerst moet opschalen.” Ook komend weekend is de testlocatie aan de Fokkerstraat geopend.

De GGD Rotterdam-Rijnmond is net als de meeste van de 25 GGD’en in het land overgestapt op ‘risicogestuurd’ bron- en contactonderzoek. Dat houdt in dat niet langer alle contacten van mensen met een positieve Coronatest worden nagebeld door medewerkers van de gemeenschappelijk gezondheidsdiensts, maar slechts de mensen met een hoog gezondheidsrisico daaronder. De besmette persoon wordt volgens de woordvoerster altijd gebeld door een medewerker van het Rotterdamse team dat de bron- en contactonderzoeken doet. “We maken naar aanleiding van dat gesprek een inschatting of er sprake is van hoog of laag risico. Hoog, dat zijn bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken met veel contacten.”

Als er een laag risico wordt geconstateerd is het aan de besmette mensen zelf om huisgenoten en andere recente contacten te informeren. “Hierin ondersteunen we met brieven en andere informatie.”

De GGD’en worden bijgestaan daar mensen van andere partijen, zoals het Rode Kruis en de ANWB. Deze mensen worden met name ingezet voor het landelijke callcenter en maken afspraken voor test of bellen negatieve uitslagen door.Gerelateerd