Chris Oomen wil ziekenhuis Bronovo kopen

25-03-2021 Gezond Redactie

Chris Oomen: laten zien dat het anders kan


SCHIEDAM – Hij had het aangekondigd: misschien zou hij nog wel eens een ziekenhuis kopen. Chris Oomen hield woord. Hij bracht een bod uit op het Haagse Bronovo-ziekenhuis.

Bij zijn afscheid als baas van zorgverzekeraar DSW had Oomen in een interview met NRC Handelsblad gesteld dat hij wel voelde voor het avontuur van het overnemen van een ziekenhuis. Niet zozeer als zakelijke onderneming, maar vooral omdat het zo jammer is als een hospitaal dicht moet.

En dat lot wacht het Bronovo. Eigenaar Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft aangekondigd het Bronovo te willen sluiten.

Oomen werd rijk als medeoprichter van handelshuis Optiver en hoeft niet op een miljoen meer of minder te kijken. Dertig miljoen wil hij neertellen voor het Haagse ziekenhuis.

Mochten u en ik dan denken dat Oomen met open armen in Den Haag wordt onthaald… niet dus. “Het ziekenhuis is niet te koop”, liet bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van het HMC al weten.

Oomen vind dat doodzonde, en de geplande sloop na 2024 van het Bronovo ‘pure kapitaalvernietiging’. Idee is dat de grond onder het ziekenhuis veel geld op kan leveren als er huizen op worden gebouwd. Oomen wil graag laten zien dat het anders kan. Hij denkt aan het voortzetten van het ziekenhuis in een afgeslankte vorm, zich vooral richtend op chronische (ouderen)zorg en planbare zorg. “Ik doe dit uit sociaal-maatschappelijke overwegingen", stelde Oomen tegen het Financieel Dagblad. “En ik hoef geen cent winst, dat heb ik helemaal niet nodig.” Eventuele verliezen zegt Oomen zelf te zullen dragen.

Het Bronovoziekenhuis is bekend als ziekenhuis waar de koninklijke familie zich laat behandelen, en ook waar prinsesjes en prinsjes geboren werden en worden.Gerelateerd