Categorieën

Service

Careyn onder slechte verpleeghuizen

Careyn onder slechte verpleeghuizen
Wonen

Careyn onder slechte verpleeghuizen

  • Redactie
  • 06-07-2016
  • Wonen
Careyn onder slechte verpleeghuizen
DEN HAAG - Careyn staat op de lijst met slecht presterende verpleeghuisinstellingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vandaag bekend heeft gemaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft met name zorgen over elf instellingen, waaronder Careyn.

Careyn heeft een hoofdkantoor in Schiedam, maar geen verpleeghuizen. De zorgorganisatie biedt op zo'n honderd plekken in Zuid-Holland, Brabant en Utrecht met ongeveer achtduizend mensen veel verschillende diensten: verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg, jeugdgezondheidszorg, kraamzorg, dieetadvisering, maatschappelijk werk, welzijn en gemaksdiensten en thuiszorg, 

De andere verpleeghuisinstellingen die slecht presteren volgens de IGZ zijn de grote Rotterdamse Stichting Laurens, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting IJsselheem Holding, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.

Dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo'n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie.

De Tweede Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie. Voor de elf die een wanprestatie leveren is sluiting niet uitgesloten. De staatssecretaris noemde de situatie bij deze instellingen 'onacceptabel'. Behalve de elf zorgenkindjes zijn er ook 38 instellingen waarover zorgen zijn. Deze instellingen blijven onder verscherpt toezicht staan.

De IGZ voerde afgelopen jaar verscherpt toezicht uit bij honderdvijftig verzorgingshuisinstellingen. Een derde daarvan heeft te weinig oog voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en weet zich niet goed te verbeteren. Bijna de helft meldt fouten niet of gebruikt deze informatie niet om de kwaliteit te verbeteren. In bijna zestig van de instellingen voert het verplegend personeel geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen. In bijna veertig procent van de verpleeghuisinstellingen werkt het personeel niet volgens de protocollen en richtlijnen.