Categorieën

Service

Buurttuin Maasboulevard open

Buurttuin Maasboulevard open
Onderwijs

Buurttuin Maasboulevard open

  • Ted Konings
  • 13-05-2015
  • Onderwijs
Buurttuin Maasboulevard open
SCHIEDAM - Zo'n driehonderd leerlingen van basisscholen Willibrordus en De Gorzen hebben vanmorgen de buurttuin op de Maasboulevard in gebruik genomen. Zij deden dit door een veld vol te gooien met zogenaamde zaadbommen, die over enige tijd een bloementuin voort moeten brengen. Het kon natuurlijk niet anders of sommige zaadbommen raakten niet het veld, maar wethouder Mario Stam.

In de buurttuin komen behalve bloemen ook kruiden en groeten. Hij moet een educatieve functie in de wijk gaan vervullen, stellen de initiatiefnemers, Martin Elshout en Holger Breek. De laatste is wijkbewoner en beide zijn afgestudeerde Permaculturisten; zij waren klasgenoten in een opleiding Permacultuur.

Die methode ziet de natuur, en met name haar complexe systemen, als voorbeeld van ontwerpen, bijvoorbeeld van een tuin. “Zeg maar een tuin die in balans is”, vertelt Breek. De roots van deze werkwijze liggen in de jaren '70 in Australië. “Daar zagen mensen hoe het fout ging met de gewone landbouw. Daar ontstonden monoculturen die slechts op de been konden worden gehouden door het beschikbaar zijn van fossiele brandstoffen, nodig voor de inzet van grote landbouwmachines. Vruchtbare gronden werden kapot gewoeld en spoelden weg, het werd een kaalslag.”

De natuur doet dat zelf heel anders. “Neem het oerbos. Daar is nooit door de mens naar omgekeken en toch is alles daar aanwezig”, aldus Breek. Er is sprake van balans in hoge en lage planten, tussen planten en dieren, de grond en de voeding van de regen. Afval van de een wordt tot voeding voor een ander. De natuur neemt daar de tijd voor. “Maar als wij nu een tuin beginnen moet je dat in het begin zeker begeleiden, anders overwoekeren sommigen de anderen”

Als onderdeel van hun afstuderen moesten Breek en Elshof zo'n-tuin-in-balans ontwerpen. Toen het plan er was, besloten ze ook te proberen deze te realiseren. Ze vonden de voormalige kinderboerderij op de Maasboulevard. Gemeente en Irado wilden graag meewerken. “Met een bijdrage van 1100 euro zijn we aan de slag kunnen gaan.” Irado levert materialen waar nodig.

Zo wordt het project ook een voorbeeld van de ethische uitgangspunten van permacultuur. “Niet alleen zorgen voor de aarde, maar ook werken met elkaar en eerlijk delen.” Een flatbewoner biedt zich aan die graag wijngaarslakken kweekt en kan zijn gang gaan; de vrijwilliger zorgt voor de kas die de tuin weer helpt plantjes op te kweken.

De groenten die uit de tuin gaan komen gaan voor een deel naar de voedselbanken in de stad. Een taak die op zich wordt genomen door de kinderen die met school in de tuin komen helpen. “Vanmiddag zijn er al zeker tien kinderen teruggekomen om te helpen, sommige met een ouder of grootouder.” De scholen in de wijk zijn volgens Breek erg enthousiast om hun 'pakket' natuur- en milieu-educatie via de buurttuin aan de kinderen mee te geven en investeerden in een vakleerkacht. “De afgelopen dagen hebben alle kinderen van de scholen al geholpen met inzaaien en uitrijden.”

Breek en Elshout verrichten hun werk als vrijwilliger en zeggen zich “zeker voor een jaar of vier” aan het project te verbinden. “Ook dat is een kwestie van natuurlijke successie. Wij leiden mensen op die ons weer kunnen opvolgen.”

De uitnodiging is nu aan vrijwilligers om zich te melden. Om de tuin te onderhouden en om de kinderen te begeleiden. Maar ook die moeten een beetje op natuurlijke wijze aan komen waaien, vindt Breek. “Dus het mooist is als mensen meegenomen worden door anderen en enthousiast worden.”