Boosterprikken binnen bij Frankeland

25-11-2021 Gezond Redactie

Beeld van de huisartsenpraktijk in het NOS Journaal


SCHIEDAM - Wie de nieuwsrubrieken op tv vanavond bekijkt krijgt een goed beeld van de situatie in Schiedam. Huisarts Petra van der Pas vertelt op het NOS Journaal over de bejegening van medewerkers van de huisartsenpraktijk en Ben de Koning van de Frankelandgroep vertelt bij Een Vandaag, net als drie inwoners van het zorgcentrum in de Liduinastraat, over de wenselijkheid van een derde Coronavaccin.

Morgen worden bij Frankeland de eerste vaccins verwacht voor zo’n derde prik, ‘boostervaccins’ gedoopt. Het hart van De Koning klopt vol verwachting; wat hem betreft had het boostervaccin al veel eerder gezet kunnen worden. “Maar we wilden er gewoon niet aan”, aldus de directeur. “Pas een paar weken geleden is besloten dat het in Nederland wel kan. Wij zeiden in september: als het geen kwaad kan, zullen we het dan gewoon doen?!”

Volgens De Koning blijkt uit de recente gevolg aan besmettingen in Frankeland dat de vaccins, in januari en februari gezet, ‘blijkbaar een soort van uitgewerkt zijn’. “Mensen worden wel minder ernstig ziek.” Maar eerder de derde prik had de Corona-uitbraak volgens hem gewoon voorkomen.

De voorzitter van de Gezondheidsraad, Bart-Jan Kullberg, legt uit waarom Nederland nog goed en wel moet beginnen, terwijl in Duitsland volgens Een Vandaag zeven miljoen derde prikken zijn gezet, in Frankrijk zes miljoen, in Italië vijf miljoen en in Groot-Brittannië al zestien miljoen. Onze zuiderburen zetten al een miljoen boosterprikken. In het buitenland is volgens hem beleid gemaakt voordat er wetenschappelijk advies was uitgebracht; in Nederland werd wel de koninklijke route bewandeld en gewacht op de Gezondheidsraad. 

Het ziekenhuis is Frankeland voor met de boosterprikken, die daar nu al worden gezet. Het verzorgingshuis zal binnenkort dus volgen, als het goed is. Ondertussen ging gisteren afdeling 2/3 van Frankeland weer open na de Corona-besmettingen aldaar. 

Ander nieuws in de context Corona is de agressie waarmee zorginstellingen en artsen te maken krijgen. Huisartsenpraktijk Vivitas aan de 's-Gravelandseweg paste de balie aan, zodat de medewerker die patiënten ontvangt achter glas zit. “Zonder afspraak kom je er niet binnen”, aldus het journaal. 

PS. In eerste instantie werd in het stuk de huisartsenpost Nieuwe Waterweg-Noord genoemd. Het gaat echter om Vivitas, huisartsenpraktijk in het centrum. Gerelateerd