Beloning voor petflesjes station Schiedam Centrum

27-01-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Dertien metrostations krijgen deze week een petflesautomaat. Per ingeleverde petfles of blikje krijgen de reizigers een keuze: korting bij een groot aantal Rotterdamse partijen of het tegoed van € 0,15 per ingeleverde fles of blikje wordt geschonken aan Blijdorp die stichting Seacleaners-Int foundation steunt.

Stichting Seacleaners-Int foundation houdt zich bezig met het schoonmaken van zeeën door plastic afval te verwijderen. Met een donatie probeert de RET het aantrekkelijk te maken om petflessen en blikjes in te leveren. Bovendien hoopt het vervoersbedrijf hiermee ook het zwerfvuil op metrostations te verminderen.

Reizigers kunnen ook kiezen voor korting op bijvoorbeeld een broodje bij de BroodjesExpress of Bram Ladage, een kopje koffie van Man met Bril Koffie, een rondvaart met de Spido en zelfs korting op het laten zetten van een tattoo. Op www.ecoeuros.nl/partners staat een totaal overzicht van alle partijen die meedoen.

Test
Schiedammers hebben de automaten wellicht al gezien; vorig jaar testte de RET namelijk twee petflesautomaten. Een op metrostation Schiedam Centrum en een op metrostation Rotterdam Alexander. De pilot bleek succesvol; er werden in totaal 10.000 petflessen ingeleverd in een jaar. Bij ongeveer 80% van alle ingeleverde petflessen en blikjes kozen reizigers ervoor hun korting te schenken aan het verwijderen van plastic afval uit de zee.

De petflesautomaten zullen in de hal of op het perron staan en zijn herkenbaar door posters op de zijkant en/of een vloersticker. Nieuw aan de petflesautomaten is het scherm waarop bewegende visjes te zien zijn en zeegeluiden te horen zijn zodra een petfles wordt ingeleverd. Om meer aandacht te vestigen op de aanwezigheid van de automaten horen reizigers ook eens in de 5 minuten een zee geluid. 

De nieuwe automaten zijn bovendien voorzien van digitale reclameschermen. De petflesautomaten worden geleverd door Ecoeuros. Zij streven naar een samenleving waarbij afval volledig wordt hergebruikt.

13 metrostations
De petflesautomaten staan vanaf deze week op de volgende stations: Schiedam Centrum, Alexander, Slinge, Maashaven, Marconiplein, Dijkzigt, Coolhaven, Spijkenisse Centraal, Eendrachtsplein, Beurs, CS, Capelse Brug. Op metrostation Zuidplein staan er twee.Gerelateerd