Categorieën

Service

B&W melden Schiedam niet aan voor proef met legale wiet

B&W melden Schiedam niet aan voor proef met legale wiet
Politiek

B&W melden Schiedam niet aan voor proef met legale wiet

  • Kor Kegel
  • 23-11-2017
  • Politiek
B&W melden Schiedam niet aan voor proef met legale wiet
SCHIEDAM – Burgemeester en wethouders vinden het te vroeg om Schiedam aan te melden voor een proef met legale teelt en verspreiding van wiet, waartoe het nieuwe kabinet wil overgaan. Progressief Schiedam had aangedrongen op Schiedamse deelname aan het experiment, waarbij de overheidswiet landelijk geteeld wordt en verspreid wordt onder zes à tien gemeenten. Daar moet Schiedam als middelgrote stad bij zijn, vinden PS-raadsleden Frans Hamerslag en John Maris.

Maar het college vindt het te vroeg om Schiedam zelfstandig aan te melden. Het is nog niet duidelijk welke condities Ferdinand Grapperhaus als nieuwe minister van Justitie en Veiligheid in zijn beleid zal formuleren. “Bovendien is er grote belangstelling vanuit het land voor een zeer beperkt aantal pilotgemeenten”, antwoordt het college op de schriftelijke vragen van Hamerslag en Maris.

Het college ziet wel goede kansen om gelijk op te trekken met Rotterdam: “Daartoe zijn we, zoals tijdens de begrotingsbehandeling aan uw raad is toegezegd, met de gemeente Rotterdam inmiddels in gesprek over de mogelijkheid om aan te sluiten bij Rotterdam als zij een experiment krijgen toegewezen. Ook hierbij geldt dat we af moeten wachten met welke regelgeving de minister komt en welke gemeenten worden aangewezen.”

Op dinsdag 5 juli 2016 nam de Schiedamse gemeenteraad een motie aan met de uitdaging aan het college om 'in afstemming met andere gemeenten te komen tot een aantal voorstellen aan de minister om te experimenteren met een geregelde keten van de wietteelt.'

Het nieuwe kabinetsbeleid sluit aan op die motie, vindt Progressief Schiedam, die de motie vorig jaar indiende samen met Groen Links en fractie-Janssen en met mede-ondertekening namens D66. De motie werd met negentien tegen zestien stemmen aangenomen. Ook de PvdA en de SP stemden voor.

Het college schrijft nu: “Het kabinet is onlangs aangetreden en komt zo mogelijk binnen zes maanden met wetgeving. Het is nu dan ook nog te vroeg om te beoordelen of het aanstaande nieuwe beleid aansluit op de motie.”

Aanleiding tot de motie was het rapport van de bestuurlijke werkgroep Modernisering Cannabisbeleid, ook wel bekend als de commissie-Schneiders, die de overheid adviseerde om over te gaan tot een systeem van regels voor de legale productie en handel van wiet. De commissie onder voorzitterschap van de toen nog Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders (PvdA) was ingesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het nieuwe kabinet vindt de proef interessant om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt. Ook zal legale wiet minder schadelijke stoffen bevatten. Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor het experiment.