Autoriteiten vrezen tweede golf

21-07-2020 Gezond Redactie


BILTHOVEN - Het RIVM maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van het aantal Coronapatiënten in het land. Afgelopen week werden in Nederland 987 nieuwe personen gemeld die met het virus besmet zijn.

Dat is bijna een verdubbeling van de gemelde besmettingen in de voorgaande week, die toen op 534 nieuwe positief geteste personen uitkwam. Het percentage mensen met een positieve test steeg van 0,6 procent in weeknummer 28 (6 tot en met 12 juli) naar 1,0 procent in de week van 13 tot en met 19 juli. Het reproductiegetal (Rt) is deze week 1,29, wat wil zeggen dat honderd patiënten momenteel 129 andere mensen besmetten. "Het is voor het eerst sinds 15 maart dat de bandbreedte van de Rt geheel boven de 1,0 ligt", aldus het RIVM. "Dat is ook een aanwijzing dat na een periode van weinig besmettingen de verspreiding van het nieuwe Coronavirus weer toeneemt in Nederland."

Tussen 13 juli en 19 juli hebben 88.886 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD'en. Dat zijn ruim twaalfduizend meer uitgevoerde tests dan de week daarvoor.
Met name in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland is een toename te zien in het aantal meldingen, aldus het RIVM. "Verspreid over het land neemt het aantal lokale clusters met meer dan twee aan elkaar gerelateerde besmettingen toe." Er zijn op dit moment 96 van dergelijke clusters met gemiddeld 5,4 personen. "Deze besmettingen vinden voornamelijk plaats in de thuissituatie, maar de laatste weken is er een toename van besmettingen die het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of het café."

Tussen 8 juli en 21 juli is bij 25 Schiedammers een besmetting met het virus geconstateerd. Bij de vorige melding, over de dagen 1 tot en met 14 juli waren dat er vijftien. In de melding daarvoor over een periode van twee weken tot en met 7 juli ging het om 21 Schiedamse besmettingen.

Het ministerie van Volksgezondheid roept op om extra alertheid te zijn op naleving van de voorschriften. Ook in de Tweede Kamer groeien de zorgen. Via twitter roepen parlementariërs ieder op om drukte te vermijden, afstand te houden en thuis te blijven als er ziekteverschijnselen zijn. Extra crisisoverleg in het kabinet staat nog niet gepland.

Volgens de autoriteiten, het RIVM voorop, is nog geen reden om de Coronamaatregelen aan te scherpen. Maar een 'wake-up call' is het volgens het rijksinstituut wel. Op het ministerie van VWS was wel op een stijging gerekend, na de versoepelingen van 1 juni. "We blijven de ontwikkelingen volgen en eventueel kunnen er regionaal passende maatregelen worden genomen", aldus een woordvoerder.

De Christen Unie in de Tweede Kamer wil dat inkomende vluchten uit risicogebieden beter gecontroleerd worden en dat er beter zicht komt op de regionale en lokale maatregelen bij een uitbraak. In Hillegom worden maatregelen overwogen na een uitbraak die bezoekers van een café in die plaats trof en voor in ieder geval 28 besmettingen zorgde. Volgens burgemeester Henri Lenferink van Leiden, voorzitter van de veiligsheidsregio aldaar 'zitten we dicht tegen een regionale lockdown aan'.

In Schiedam werd gisteren bekend dat negen medewerkers van Toezicht en Handhaving besmet zijn; alle handhavers en ondersteunende medewerkers zitten verplicht thuis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date