Argos Mobiel in nieuw jasje

16-01-2018 Gezond Kor Kegel

SCHIEDAM – Argos Mobiel is gered. De elektrische vervoersservice gaat door als vrijwilligersinitiatief. Duizenden ouderen in Schiedam en Vlaardingen blijven verzekerd van betaalbare ritjes op de korte afstand. Ze krijgen zelfs meer comfort, want Argos Zorggroep gaat goed geoutilleerde voertuigen inzetten die meer beschutting bieden dan de ‘overdekte fietsen’ waarmee Argos Mobiel bekend werd.

“Heuglijk nieuws!” vindt Edwin Wulff, bestuursvoorzitter van Argos Zorggroep. Vanmiddag maakte hij in Drie Maasstede bekend dat de gemeenten Schiedam en Vlaardingen de voortzetting van Argos Mobiel als vrijwilligersinitiatief van harte steunen. Argos Zorggroep heeft zelf een groot vrijwilligersnetwerk en ook de gemeenten Schiedam en Vlaardingen hebben vrijwilligerscentrales. Om te zien of het project nog succesvoller kan worden gaat Edwin Wulff in gesprek met de Zonnehuisgroep en de Frankelandgroep. “Wij staan aan de vooravond van een nieuw concept”, zei hij.

“Ook wij zijn verheugd”, zei wethouder Cees Oosterom namens de gemeente Vlaardingen. "Argos Mobiel bestaat in Vlaardingen sinds 2013 en in Schiedam sinds 2014 en in die paar jaar is het een succes geworden. Liefst zeventienduizend mensen maken er gebruik van.’’

Hij vond het jammer dat het als reïntegratiemiddel niet gelukt is; er hebben slechts enkele chauffeurs een vaste baan gevonden bij een regulier vervoersbedrijf. Als vrijwilligersinitiatief gaat Argos Mobiel verder zonder Stroomopwaarts en DAM-Nederland, die tot dusver de mensen respectievelijk de karretjes leverden. Wel kan het zijn dat Stroomopwaarts nog een rol speelt door mensen met een uitkering toe te staan om vrijwilligerswerk te doen als chauffeur.

De Schiedamse wethouder Patricia van Aaken zei dat Argos Mobiel in een enorme behoefte voorziet, vooral bij ouderen die slecht ter been zijn en het veel te ver lopen vinden naar een winkelcentrum of de dagbesteding. “Steeds een taxi nemen is te begrotelijk voor mensen die niet veel te makken hebben”, zegt wethouder Van Aaken. In de loop van dit jaar wordt nader onderzocht hoe de continuïteit van Argos Mobiel voor de langere termijn gewaarborgd kan worden, mogelijk in samenwerking met ook de gemeente Maassluis. Het idee is er om te komen tot een nog beter dekkend systeem voor aanvullend ouderenvervoer voor de korte afstand.

De Schiedamse verkeerswethouder Marcel Houtkamp vindt Argos Mobiel maatschappelijk zeer belangrijk. “Het reguliere openbaar vervoer komt niet meer overal. Het wordt zelfs steeds minder”, zegt Houtkamp. “Om een voorbeeld te noemen: er is geen bushalte bij de Beukenhof. Vanaf de metro is het te ver lopen naar het crematorium en de begraafplaats. Dan is het goed dat Argos Mobiel er is.”

De gemeenten Schiedam en Vlaardingen ondersteunen Argos Mobiel dit jaar elk met vijftigduizend euro, te verdubbelen indien dat noodzakelijk is.

De bedenkster van Argos Mobiel, Karin Hersbach, benadrukt dat je geen bewoner of cliënt van Argos Zorggroep hoeft te zijn om van Argos Mobiel gebruik te kunnen maken. Het belangrijkste voor de korte termijn is voldoende gemotiveerde vrijwilligers te vinden. De eerstkomende tijd zal de capaciteit mogelijk wat minder zijn, maar naarmate er meer vrijwilligers komen kan Argos Mobiel ook worden uitgebreid naar de avonduren. Het doel is ook om het vervoer niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen binnen de gemeenten beschikbaar te stellen.Gerelateerd